Sirius Teatern fyller 30 år

Sirius Teatern fyller 30 år och firar genom att ge ut en historik med fotografier och minnestexter från teaterns historia.

Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer och Marika Parkkomäki var med i Sirius uppsättning av Roland Schimmelpfennigs Den gyllene draken år 2016.
"Det är en svindlande tanke att Sirius Teatern fyller 30 år. Det känns inte som så länge sedan vi satt vid krogbordet på resturang Elite i Tölö och hade vår första premiär bakom oss och där på stående fot (nå, sittande, ja, kanske mer halvliggande...) bestämde oss för att grunda en teater".
Så inleder Paul Olin sitt förord till historiken Sirius Teatern 1992-2022 – 30 år av ögonblick som getts ut i sommar. Utöver Olin var också Paul Holländer, Wilhelm Grotenfelt, Frank Skog, Milja Salovaara, Niklas Groundstroem och Peter Lüttge med och grundade teatern.

Internationella pjäser

I fjol satte Sirius upp Det svarta fåret tillsammans med Teater Mestola, med text av Fabian Silén och i David Sandqvists regi. Men i historiken konstaterar teatern att: "Nyskriven finlandssvensk dramatik har varit en sällsynt vara på Sirius, mest har vi spelat internationell dramatik eller dramatiserad prosa".
Teatern minns bland annat år 2016 när de satte upp både Roland Schimmelpfennigs Den gyllene draken på Teater Universums scen, i regi av Erik Söderblom, och föreställningen Houllebecq! som var en samproduktion med Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors, med Anders Carlsson som regissör.
"... har det vandrats i trettio år, så orkar vi väl vandra några år till. Kanske till och med trettio år till, vem vet", skriver teatern i slutordet av historiken.
Sirius Teatern har satt upp sammanlagt 38 produktioner under sin trettioåriga historia, enligt källförteckningen i historiken.
ANDRA LÄSER