Nepals parlament upplöses efter maktstrid

Nepals parlament upplöses och nyval utlyses, meddelar president Bidya Devi Bhandaris regering i ett uttalande. Nu avgår flera ministrar och landet kastas in i politiskt tumult.

Nepals president Bidya Devi Bhandari har meddelat att landets parlament upplöses. Arkivbild från ett besök i Myanmar 2019.
Beskedet följer på en rekommendation av en upplösning från premiärminister K P Sharma Oli, som efter att ha tappat stöd inom det egna, styrande partiet NCP hoppas på en ny mandatperiod genom nyval.
Den senaste tiden har Sharma Oli stått under hårt tryck från motståndare inom den rivaliserande fraktionen av NCP. Bakom kraven på Sharma Olis avgång står framför allt den före detta premiärministern Pushpa Kamal Dahal, ofta kallad Prachanda.
– I stället för att försöka nå en kompromiss inom partiet valde han (Oli) att upplösa parlamentet, säger Bishnu Rijal vid partiets centralkommitté, enligt Reuters.
Efter beskedet har sju ministrar meddelat att de avgår, däribland turismministern. Under söndagen brände upprörda demonstranter bilder av Oli i delar av huvudstaden Katmandu.

"Sviker folket"

Nyvalet kommer att ske i två faser – den 30 april och den 10 maj. Nästa val skulle egentligen ha hållits 2022.
Oppositionspolitikern Gagan Thapa kallar på Twitter beslutet "okonstitutionellt och odemokratiskt". Oli, som röstades fram som premiärminister 2017, anklagas för att inte ha infriat sina löften om att bekämpa korruption och fattigdom i den bergiga nationen. Pandemin har dessutom slagit hårt mot den turismberoende ekonomin.
"Premiärminister Oli väljer att svika folkets rätt till stabilitet, utveckling och värdighet", skriver den före detta diplomaten Dinesh Bhattarai på Twitter.

Mäktiga intressen

Inklämt mellan Indien och Kina är Nepal även till hög grad utlämnat till sina mäktiga jättegrannars politiska viljor. Tidigare i år skapade en kartdispyt osämja mellan länderna, som ligger i konflikt kring tre gränsområden i väster.
Indien har länge försökt trycka tillbaka de växande kinesiska intressena i Nepal – ett land som Delhi betraktar som sin egen bakgård.
Enligt Hindustan Times innebär beskedet om upplösningen ett bakslag för Kina, som oroas över att det kommer att leda till att det styrande NCP splittras i två falanger.

ANDRA LÄSER