Försvunnen hundvalp snart hemma igen

Hunduppfödare i Nordsjö lurades på en kinesisk bulldog värd 2 200 euro. – Att bli lurad på mycket pengar spelar inte så stor roll nu när vi får tillbaka vår valp, säger Robert Ivarinen.

Bli inte orolig om du ser den här bilden på handelsplatsen Tori – uppfödarna använder den som genrebild på kinesiska bulldogar.
23.03.2022 21:46 UPPDATERAD 23.03.2022 21:53
I slutet av februari köpte en man och en kvinna, båda i 20-årsåldern, en hundvalp av uppfödare i Nordsjö.
Valpen i fråga var en så kallad Chongqing dog eller kinesisk bulldog. Rasen är sällsynt i Finland och priset låg på 2 200 euro.
Men betalningen som paret visade upp var förfalskad. Egentligen hade de inte fört över några pengar alls.
Den 8 mars gick polisen ut med att paret hade identifierats och förhörts. Haken var att paret hade sålt valpen vidare. De lovade polisen att leta upp valpen och ge tillbaka den, men höll inte sitt löfte. De misstänks nu för en rad brott, bland annat bedrägeri och identitetsförfalskning.
Det skulle dröja ytterligare några veckor innan ögonvittnen fick syn på valpen utanför Helsingfors. Polisen gjorde husrannsakan hos dem som visade sig vara nya ägare.
"Vi fick tiotals tips som hjälpte oss avsevärt i utredningen", säger utredningsledare Pekka Seppälä i polisens pressutskick tisdagen den 22 mars.

Uppfödarna: "Känns riktigt bra"

Uppfödarna, familjen Ivarinen, har fortfarande inte fått tillbaka valpen när HBL ringer på onsdagskvällen.
– Den är i hittedjurshuset i Vik, på väg tillbaka hem. Det känns riktigt bra att den har hittats. Att bli lurad på mycket pengar spelar inte så stor roll nu när vi får tillbaka vår valp, säger Robert Ivarinen.
Familjen lade på onsdagskvällen upp en annons på handelsplatsen Tori. De söker nya hussar och mattar för de kvarvarande fyra av nio kinesiska bulldogsvalpar som föddes i december.
De som skrollar sajten kan lätt bli misstänksamma – familjen använder en bild som polisen haft i utskick till medier, och som kan misstas för den försvunna valpen.
– Det är inte samma valp. Vi har den för att visa hur en kinesisk bulldog ser ut, säger Robert Ivarinen.
En stund efter intervjun ringer Ivarinen tillbaka. Han har glömt att säga:
– Jag vill bara framföra vårt tack till polisen och till alla som hjälpt oss hitta valpen. Vi var riktigt stressade när den försvann.

ANDRA LÄSER