Chydenius öppnade SFI-föreningarnas guldkonto – Kuivisto och Richardsson firade på 1500 meter

Fredagens första final gav Kalevaspelens första SFI-mästare då Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius försvarade FM-guldet på 10 000 meter.

Nina Chydenius försvarade fjolårets FM-guld på 10 000 meter i  Kalevaspelen.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
05.08.2022 21:55
I fjol rann glädjetårarna i floder då Nina Chydenius, då 31 år ung, vann karriärens första FM-guld i Kalevaspelen i Tammerfors. I år blev det färre glädjetårar men samma resultat då Chydenius gjorde ett avgörande ryck då ett varv återstod.
Chydenius flög fram undet det sista varvet och vann på tiden 34.08,89 före Johanna Peiponen.
– Jag hoppades bara att spurten fungerar, säger en sprudlande glad Chydenius efteråt.
Chydenius har mer att vara glad för då hon är uttagen till EM. 32-åringen gör sin stortävlingsdebut i maratonloppet i München. FM-guldet gav också deltagarrätt till Sverigekampen på Olympiastadion i Helsingfors.
– Jag tänkte att jag ju måste vinna så att jag får tävla där. Helsingfors är en av mina favoritstäder så det ska bli roligt, säger Chydenius.
Senare på kvällen blev det ett nytt guld för en SFI-förening då Borgå Akilles Sara Kuivisto föga överraskande vann 1500 meter i överlägsen stil. Lika överlägsen tvåa var Esbo IF:s Camilla Richardsson som valde bort 10 000 meter och löpte hem karriärens första medalj på 1500 meter i stället. Kuivistos segertid var 4.10,66, Richardsson kom tvåa med nya personbästat 4.20, 25. 

ANDRA LÄSER