Biden skriver under mångmiljardpaket till Kiev

USA:s president Joe Biden har godkänt ett åtgärdspaket för att USA ska kunna skicka tiotals miljarder dollar till Ukraina.

President Joe Biden skriver under den så kallade lån- och uthyrningslagen.
TT-AP
10.05.2022 10:19 UPPDATERAD 10.05.2022 13:10
Åtgärdspaketet stöds av både Demokraterna och Republikanerna och innebär att USA återaktiverar den så kallade lån- och uthyrningslagen som gjorde det möjligt för amerikanerna att skala upp sitt stöd till Europa under andra världskriget.
Kongressen, som nu ska ta ställning till paketet, står i begrepp att skicka ytterligare många miljarder till Kiev för att bistå Ukraina med militärt och humanitärt stöd under kriget mot Ryssland. Demokraterna håller för närvarande på att förbereda det omfattande paketet, som totalt omfattar cirka 40 miljarder dollar.
Biden skrev under dokumentet sent på måndagskvällen finsk tid – samma dag som Ryssland firade segerdagen.
"Detta stöd har varit kritiskt för Ukrainas framgångar på slagfältet", säger Biden i ett uttalande.
Presidenten understryker också vikten av att kongressen bifaller paketet för att undvika avbrott i de militära försändelserna. Den 19 maj kommer stödet som tidigare röstats igenom att ta slut – Pentagon har redan använt de omkring 3,5 miljarder dollar man haft till förfogande för försändelser av krigsmateriel till den ukrainska regeringen.
Lån- och uthyrningslagen lanserades av av USA:s dåvarande president Franklin D Roosevelt 1941 och innebar att USA kunde skicka försändelser till Storbritannien och de övriga allierade länderna i kampen mot Nazityskland.

ANDRA LÄSER