Svenska sossarnas Natobeslut på söndag

Ja eller nej till Nato. De svenska Socialdemokraterna ger besked på söndag, säger partisekreterare Tobias Baudin. – Vi har landat i att vi kommer att fatta beslut den 15 maj om vår säkerhetspolitiska linje, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att ett beslut om Natofrågan för partiets del kommer på söndag.
Tobias Baudin säger vid en pressträff att oavsett vad beslutet kommer att bli är det "lika bra för partiet att ta det nu".
– Vi ser inte att vi kan vänta en dryg vecka till, konstaterar Baudin och hänvisar till den ursprungliga tidtabellen där beslutet skulle fattas den 24 maj.
Orsaken till att man skyndar på beslutet är förstås det brutala kriget i Ukraina och tidtabellen i Finland.
– Det finns fördelar att hålla en jämn takt med vårt grannland och nära samarbetspartner oavsett om vi tar vårt beslut själva, säger Baudin. …
– Vi kan fatta ett välgrundat beslut på söndag, säger han.

Avgörande veckan

Socialdemokraterna inledde på måndagen en säkerhetspolitisk dialog inom partiet med tre möten där det sista ska hållas den 12 maj. Tre dagar senare ska partistyrelsen diskutera innehållet i partiets egen säkerhetspolitiska analys och sedan ge besked om ståndpunkten.
Veckan innehåller en hel del andra nyckeldagar.
På torsdag ska president Sauli Niinistö ge sin syn på ett eventuellt medlemskap. På fredagen den 13 får de draghjälp av den säkerhetspolitiska analys som regeringen och riksdagspartierna har jobbat med efter att säkerhetsläget i Europa förändrades i och med Putins invasion av Ukraina.
Dagen innan socialdemokraterna i Sverige ska ge sitt besked har SDP extra partifullmäktige och Sanna Marin har lovat avslöja sin personliga ståndpunkt inför lördagens möte.

ANDRA LÄSER