Outokumpu kritiseras för miljöförstörelse i Amazonas

Enligt Finnwatch har Outokumpus råvaruleverantör i Amazonas dåligt rykte sedan tidigare.

Outokumpus underleverantör Vale prickas av Finnwach. Bolaget ska ha läckt farliga tungmetaller i en flod i Amazonas.
Det statsägda stålbolaget Outokumpus råvaruleverantör i Amazonas kritiseras för bristande samhällsansvar i organisationen Finnwatch färska rapport.
Enligt Finnwatch har Outokumpus råvaruleverantör, gruvbolaget Vale, bidragit till bland annat föroreningar i floden Cateté i Brasilien. Föroreningarna har orsakat allvarliga hälsoproblem hos regionens ursprungsbefolkning xikrin. Lokalbefolkningen använder floden för fiske, transport och som dricksvatten.
Enligt Finnwatch har Outokumpu köpt stora mängder ferronickel av Vale åtminstone sedan 2016. Ferronickel används vid tillverkningen av rostfritt stål.

Allvarliga sjukdomar

Enligt rapporten har farliga tungmetaller hamnat i floden, vilket har lett till att lokalinvånarna drabbats av sjukdomar som cancer och högt blodtryck.
Finnwatch skriver i sin rapport att lokalinvånarnas kultur hotas som följd av Vales verksamhet. Gruvbolaget har enligt Finnwatch dåligt rykte också sedan tidigare. Vale har svartlistats av bland annat norska oljefonden.
Rättelse: I en tidigare version stod det att Outokumpu dementerar att man har kopplingar till de gruvor som nämns i Finnwatchs utredning. Outokumpus dementi handlade dock om bolagets eventuella koppling till järnmalmsgruvor i Brasilien. Artikeln ovan handlar om en nickelgruva som Outokumpu de facto har en koppling till.

ANDRA LÄSER