Palmia rörde till det med specialdieterna – barn till sjukhus med ambulans

Bolaget Palmia, som tillverkar mat för skolor och daghem har svårigheter med att följa specialdieter.

Palmias mat har förorsakat bekymmer.
Niclas Lönnqvist
28.09.2020 09:22 UPPDATERAD 28.09.2020 14:18
Enligt Yle finns det tre fall där man varit tvungen att ringa ambulans när ett barn fått en allvarlig allergisk reaktion på grund av maten. Situationerna har varit livsfarliga och har inträffat 2019 och 2020. Två av fallen har skett i Riihimäki i ett daghem och i en lågstadieskola. Var det tredje fallet inträffat är okänt. Palmia medger fallen. Dessutom har flera situationer uppstått då ett barn ätit mat som inte är lämpligt med tanke på den personliga dieten.
Enligt chefen för Palmias affärsverksamhet Pia Julin handlar det i livshotande fallen om ett mänskligt misstag. Enligt Julin har man två personer som granskar specialdieter.
– Processen är byggd så att om en person gör ett misstag så ska maten inte hamna på kundens tallrik. Två misstag måste ske och så har det skett i de här fallen.
Enligt Julin har antalet specialdieter ökat markant de senaste åren.
– Vi tillverkar korvsås i ett centralkök på 40 olika recept. Det finns väldigt många specialdieter och vi måste vara uppmärksamma på att vi uppfyller kraven hos de som har specialbehov, säger Julin.
Palmia tillverkar och distribuerar mat till 164 olika skolor i södra och sydvästra Finland. Palmias serveras också på vårdhem och på sjukhus. Palmia har också 29 lunchrestauranger och kaféer.

ANDRA LÄSER