Dicken vann rysare mot HIFK i cupfinalen – ”Vi behövde spela tufft”

Dickens målvakt Ida Lökström var suverän. Försvaret var aggressivt och Matilda Peitsaro hade ställt in siktet. Det var tre orsaker till att Dicken vann cupfinalen för tredje året i rad.

Matilda Peitsaro bidrog både i offensiven och defensiven.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
28.01.2023 19:43 UPPDATERAD 30.01.2023 12:53
Dicken drabbade samman med HIFK i en riktig klassiker då damernas cupfinal i handboll gick av stapeln på lördagen. HIFK besegrade Karislaget BK-46 i semifinalen medan Dicken vann över Grankulla IFK.
Finallagen har prenumererat på cuptiteln de senaste tio åren. HIFK har vunnit sju guld och Dicken tre, men Dicken knep segern i fjol och 2021.
Och det skulle bli en tredje cuptitel på raken för Dicken. HIFK kämpade hårt på slutet men Matilda Peitsaros sena mål var avgörande. Slutresultatet skrevs 22–20 (11–7).
Peitsaro var bra, men matchens lirare var definitivt Ida Lökström i Dickenmålet. I den första halvleken stoppade hon i princip allt. Efter matchen var hon ändå ödmjuk.
– Vi hade en bra förberedande match i semifinalen så det hjälpte. Och så hade jag en grym försvarsmur framför mig, säger Lökström.
Ida Lökström var en levande vägg i cupfinalen.

Bra start

Dicken inledde matchen starkt. Med stort stöd av hemmapubliken drog man ifrån direkt i matchinledningen. Rörelsen i anfallsspelet var bra och man försvarade aggressivt. Det tog hela sex minuter innan HIFK fick hål på Lökström i målet.
Hon gjorde räddning efter räddning i den första halvleken och var en stor orsak till att HIFK aldrig lyckades hämta in försprånget som Dicken skaffat sig.
Dessutom levererade hon två riktigt fina passningar inom loppet av en minut. Linnea Aula förvaltade båda på bästa sätt.
HIFK hade svårt att få anfallsspelet att stämma i den första halvleken. Det var stillastående och man kom inte till tillräckligt många bra skottlägen, mycket på grund av Dickens fysiska försvar.

Var det er matchplan?

– Jo. Vi har släppt in för många mål i de senaste matcherna mot IFK. Vi visste att vi behövde spela tufft i dag, säger Matilda Peitsaro.
Hon drog på sig ett gult kort och två tvåminuters utvisningar under matchen.
– I dag var det det som krävdes, säger Peitsaro som hade en bra match även offensivt.
I slutet av halvleken fick HIFK bättre ordning på sitt defensiva spel. Ingetdera laget fick något till stånd offensivt under de sista tio minuterna av den första halvleken. Det höll ändå HIFK kvar i matchen inför den andra halvleken.

Kom ikapp

I början av den andra halvleken lyckades Dicken behålla sitt övertag, men ju längre halvleken led desto effektivare blev gästerna.
Både Lökström och Peitsaro medger att det blev lite onödigt spännande mot slutet.
– Det var en jättetajt match. Otroligt skönt att vi fixade det till sist. Vi fick jobba riktigt hårt i den andra halvleken, säger Lökström.
HIFK kom runt på vänsterkanten flera gånger om och gästernas supportrar blev allt mer högljudda. Men Matilda Peitsaro klev fram då laget behövde henne som mest. Ett skott i bortre krysset med knappa två minuter kvar av matchen blev avgörande.
– Det var kanske inte det bästa skottläget, men bollen gick in och det var huvudsaken.
Både Peitsaro och Lökström tror att cupguldet kan ge Dicken luft under vingarna inför fortsättningen på säsongen. Att slå sina huvudkonkurrenter (GrIFK och HIFK) inom loppet av två dagar stärker självförtroendet.
– Jag tror absolut vi kan fortsätta i samma stil. Vi är ett ungt lag med en del nya spelare, men det börjar se allt bättre ut, säger Lökström.

Hur ska ni fira i kväll?

– Vi ska äta god mat och umgås med laget, säger Matilda Peitsaro efter sin tredje raka cuptitel.

ANDRA LÄSER