Glück – med krass humor om existensen

I dag på Nobeldagen blir det varken bankett eller prisutdelning i Stockholm. Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur, har redan fått sitt pris. Hennes språk är försåtligt enkelt – funderingar om döden samsas med praktiska tankar om sallad.

På torsdag skulle hon ha tagit emot sitt Nobelpris – men på grund av coronapandemin mottog Louise Glück det i stället i sin trädgård, i början av veckan.
10.12.2020 00:01 UPPDATERAD 10.12.2020 08:36
Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur, tog emot priset i söndags under en ceremoni hemma i Cambridge, Massachusetts. Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i sin trädgård, som hon delar med sina grannar.
De enda som bevistade ceremonin var ett par grannar till Louise Glück, Sveriges generalkonsul Annika Rembe och hennes make samt fotograf och förstås pristagaren själv. Samtliga närvarande bar munskydd och man var noggrann med att hålla avstånd.
– Människan föds och får tillgång till vad som verkar vara ett fantastiskt paradis. Sedan inser vi att vi inte är här för alltid, och att folk vi älskar inte är det heller. Jag tycker att det är en eländig sorts gåva, konstaterade Louise Glück torrt, när vi hastigt talades vid efter att hon tilldelats Nobelpriset i litteratur.

ANDRA LÄSER