Influerarna flockades när Lilla Finlandiahuset öppnade

Finlandiahuset ska renoveras och delar av verksamheten fortsätter i en provisorisk byggnad. Lilla Finlandia är byggt mellan det Aaltoritade marmorslottet och Tölöviken.

Fasaden med tallar från Lovisa visar hur arkitekten har försökt få tillbaka skogen in till centrum.
10.03.2022 19:38
Den tillfälliga byggnaden har ett kafé och en stor festsal, golvytan är sammanlagt 2 700 kvadratmeter. Enligt planerna ska huset stå vid Tölöviken till 2025, sen ska det flyttas.
Målet har varit att bygga hållbart, säger Jaakko Torvinen, arkitekten som ritat huset. Det finns ingen betong, i stället är det träd, trä och träelement så långt man kan se.
– Jag var fortfarande arkitektstuderande när Helsingfors stad och Finlandiahuset närmade sig Aalto-universitetet. Upplägget var sådant att en kurs skapades för studeranden där man ville sondera idéer för bygget. På den vägen är vi, huset som nu står färdigt var min idé, säger Torvinen.
En medie- och influerartillställning ordnades den 10 mars där utrymmena visades. När det här fotografiet togs uppträdde det vinnande paret i senaste upplagan av tv-underhållningsprogrammet <i>Tanssii tähtien kanssa.</i>
Lilla Finlandia är utsmyckat med 95 barkade tallar från Lovisa. De är i huvudsak ornamentala och rimmar med den bakomliggande tanken.
Interiören bjuder på en trevlig rymd. Med stora fönster är gränsen mellan ute och inne inte skarp.
Husets arkitekt Jaakko Torvinen under tillställningen där huset visades för första gången. När beslutet om att bygga huset fattades studerade Torvinen fortfarande arkitektur på Aalto-universitetet.
– Min idé var att återinföra skog inne i staden. Det betydde att använda trä också i sin ursprungliga form. På så sätt kunde vi visa att finska barrträd kan användas som byggnadsmaterial. Vi ville dessutom understryka att huset helt är byggt i trä, säger Torvinen.
Enligt arkitekten tog det ungefär ett halvår att bygga huset. Enligt de föreliggande beräkningarna krävs det ungefär lika mycket tid för att montera ner, flytta och montera ihop huset.
– Just nu vet vi inte vart huset kommer flyttas, men det skulle passa som till exempel skola eller daghem, säger Torvinen.
Mat ska fotograferas, här efterätten som de inbjudna gästerna fick njuta av.
Alla möbler i huset är lånade från den stora marmorkolossen. Det är Artek för hela slanten och delar av möblemanget är över 50 år gamla.

Mat och underhållning

På husets norra kortsida finns ett kafé som smygöppnat lite innan de stora utrymmena. Kökschefen Mika Jokela är lyrisk.
Läs också: Finlandiahusets kökschef Mika Jokela gör 4 000 portioner på en dag
Det kommer att serveras alla mål mat en vanligt funtad person kan vara sugen på: morgonmål, lunch, brunch, middag och dessutom After Work.
– Vi kallar det här för Kafé Wine, vilket betyder att man får lite ost, varma mackor och liknande. När sommaren är här kommer vi att grilla ute på terrassen.
Kökschefen Mika Jokela ser fram emot en intensiv sommar. Bland annat är det tal om lammhamburgare på terrassen med utsikt över Tölöviken.
Den stora sidan är mera lämpad för evenemang, säger Jokela. Det finns ett stort kök och salen kan ta över 1 000 personer. Konceptet är levande och mat kommer att blandas med underhållning, som musik och teater.
– Vi har inte gjort någon marknadsföring, i stället har vi litat på att folk hittar hit. Det är så roligt för mig när man kan experimentera med maten.

Hur ska en vanlig dödlig njuta av det här huset?

– Kom och ät lunch, frukost eller på lite ost och vin på kvällen. Här kan du uppleva en urban skog, evenemang, god mat och något gott att dricka.
Interiören i den stora festsalen. Enligt Johanna Tolonen, chef för Finlandiahuset, går det att hyra hela huset. Grundkostnaden är 10 000 euro plus driftskostnader. Dessutom går det att dela upp salen som sträcker sig genom nästan hela huset i fyra delar.

ANDRA LÄSER