Insändare: Ryssland måste avväpnas totalt

13.10.2022 15:15
Jag har tidigare varit ense med Ulla Klötzer (HBL 13.10) och helt emot miljöförstörande och resursslösande upprustning. Men efter att Putin-Ryssland blivit en terroriststat utan like i den moderna historien anser jag att den enda vägen till fred och återgång till arbetet att förändra ekonomin och rädda jordklotet är att först krossa Ryssland helt och hållet; landet måste avväpnas totalt och tvingas att bidra till återuppbyggnaden av Ukraina.
Vad de flesta rättänkande människor upplever nu är ilska över vad Ryssland åter ställt till med – vi får inte glömma Rysslands många krig mot vårt land och behandlingen av de baltiska länderna, vissa östeuropeiska stater och Tjetjenien – och många finländares blåögdhet när det gäller Ryssland eller iver att göra affärer med Ryssland och andra diktaturer, till exempel Kina.
En kall vinter klarar vi, men inte att Rysslands odemokratiska och nationalistiska välde breder ut sig. Det räckte med Hitler-Tyskland; det landet liksom Japan och Italien lärde sig något efter en dyrköpt läxa.
Jan-Erik Ingvall, Helsingfors

ANDRA LÄSER