Nystart för finlandssvensk tidskrift – skönhet och förfall nästa satsningar

Kulturtidskriften Kontur är tillbaka på papper, med ett gäng skribenter som vill tänka tillsammans.

Hanna Ylöstalo och Elisabeth Wide hör till gruppen som gett Kontur nytt liv. Foto: SPT
Målet är att ändra de egna teoriklöntarna och de egna praktikerna, genom att pröva sig fram, experimentera.
Så står det i inledningstexten, undertecknad av Vilhelmina Öhman och Valter Sandell, i den färggranna tidskriften Konturs första nummer anno 2018. På 96 sidor varvas stil och ton med fotografier och illustrationer. Språket är främst svenska men det finns också delar eller hela texter på finska, engelska, norska och franska. Temat för det första numret av fyra är vänskap.
Under året kommer även skönhet, förfall och djur att belysas av skribentpoolen, som består av ett dussin 25–30-åringar. Skribenterna håller kontakt på Facebook och ordnar en workshop inför varje nummer. Chefredaktörskapet delas alltid mellan två personer, och roterar för varje nummer.
Hanna Ylöstalo, som var en av chefredaktörerna för det första numret, säger att tanken ursprungligen var att starta en helt ny tidskrift men att man sedan kom fram till att väcka Kontur ur sin dvala.
– Det senaste digitala numret kom ut 2016. Vi gick igenom utbudet på tidskrifter på svenska och ansåg att det finns utrymme för att skriva tillsammans och laborera med etablerade begrepp som kultur och äktenskap. Det är en ny röst.

Vad vill den rösten säga, Hanna Ylöstalo?

– Att man kan skapa och växa tillsammans, med en feministisk approach. Vi vill inte dra gränser, hellre öppna upp för diskussion.
Tillsammans med Heidi Hakala bidrar hon med en skönlitterär text.
– När vi skriver är vi så nära varandra att våra röster blir en. Det spelar inte någon roll vem som skrev vad. Många av oss frilansar och har olika skrivuppdrag. Det är skönt att ingå i ett sammanhang och kunna diskutera och utbyta idéer, säger Ylöstalo.

Stöd från Konestiftelsen

Elisabeth Wide, en av chefredaktörerna för nästa nummer, kallar tidskriften en möjlighet att experimentera med tanken.
– Det är viktigt att göra saker tillsammans. Man kan inte säga att det här är min grej, det är vår. Det ligger ett stort tankearbete bakom allt.

Digitalt kan man sudda ut gränser och vara tillgänglig för alla som är intresserade. Varför vill ni komma ut på papper?

– Kontur är en brytning i det digitala flödet. Att komma ut på papper är en helt annan process än att publicera digitalt, säger Wide som är doktorand i sociologi vid Helsingfors universitet.
– Det är charmigt med en tryckt utgåva, den känns lyxig och estetiskt tilltalande. Man kan känna doften av den när den ligger på nattduksbordet, själva produkten är en upplevelse, säger Ylöstalo som är litteraturvetare.
Det tillsvidare ettåriga projektet finansieras främst med 23 000 euro från Konestiftelsen. Upplagan är 250 exemplar och kan köpas bland annat i Helsingfors, Åbo, Vasa och beställas från Khaos Publishing på nätet. Konturs sajt kommer att uppdateras, i väntan på det sköts informationen om till exempel försäljningsställen via Instagram och Facebooksidan Tidskriften Kontur.

ANDRA LÄSER