Överbelastningsattack mot Finlands riksdag och VTT

Finlands riksdags webbsidor har blivit utsatta för en överbelastningsattack. Det meddelar riksdagen i ett pressmeddelande. Även Teknologiska forskningscentralen VTT har drabbats.

Riksdagen meddelade om attacken vid 13.30-tiden.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
04.04.2023 13:49 UPPDATERAD 04.04.2023 21:23
Riksdagen är utsatt för en överbelastningsattack. Beskedet kom i ett pressmeddelande strax efter 13.30 på tisdagseftermiddagen.
Riksdagens kommunikationschef Rainer Hindsberg bekräftar för HBL att en överbelastningsattack pågår, och att den högst troligt kommer att polisanmälas.
Enligt pressmeddelandet utreder riksdagen attacken tillsammans med serviceleverantören och Cybersäkerhetscentret.
Också Teknologiska forskningscentralen VTT har utsatts för en överbelastningsattack, bekräftar Olli Hönö, datasäkerhetsexpert vid Cybersäkerhetscentret till HBL.
Enligt honom är det för tidigt att säga hur omfattande attackerna är.
Cybersäkerhetscentret, riksdagen och VTT arbetar med att begränsa attackerna. Det sker enligt Hönö med olika tekniska åtgärder, som att begränsa nättrafiken från olika länder och håll.
Vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom dem är inget som Cybersäkerhetscentret kommenterar.
Attackerna inträffade strax innan utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) skrev under Finlands anslutningsinstrument till Nato i Bryssel.
Vid 21-tiden på tisdagskvällen började riksdagens webbsidor fungera som vanligt igen.
Läs också: Försvarsministeriet och Utrikesministeriet: Nätsidor utsatta för överbelastningsattack – strax före ukrainska presidentens tal
Riksdagen utsatt för överbelastningsattack – rysk hackergrupp uppger sig stå bakom

ANDRA LÄSER