Danmark försöker värja sig mot omikron – 10 000 nya smittade på ett dygn

På söndagen trädde nya restriktioner i kraft i Danmark. Då infördes bland annat munskyddskrav, obligatoriskt covidintyg och krav på platsbiljett på alla fjärrtåg och –bussar i Danmark. Om resenären inte kan visa upp giltigt intyg blir det 100 euro böter. På måndagen gick Danmark igen över 10 000 smittade.

Farmacistuderandena Aja Ziad och Zainab Al-Wali tar ett sabbatsår från sina studier och jobbar i ett vaccincenter i Köpenhamn. Danmark har hög spridning av coronavarianten omikron trots en hög vaccinationstäckning.
Att omikronvarianten är extremt smittsam märker Danmark av men det finns många frågetecken kring den.
Vid Statens serum institut, jämförbart med Institutet för hälsa och välfärd i Finland, säger avdelningschef Troels Lillebæk att virusvarianten har en mycket snabb spridningstakt. Avsevärt snabbare än delta.
Lillebæck tror att omikron tar över som den dominerande varianten redan den här veckan. Enligt SSI har de som är smittade med omikron i Danmark ökat med över 4 000 till drygt 23 000.

Många tester innebär hög smitta

Att det finns en dramatisk ökning av omikron beror enligt honom på den stora mängd tester som utförs i Danmark. Under ett dygn gjordes över 200 000 PCR-test och över 220 000 snabbtest.
Kapaciteten på antalet PCR-test är nu nådd. Därför vill Testcenter Danmark att bara de som har symtom eller varit i kontakt med någon som har insjuknat testas.
– Det finns en gräns för hur många test vi kan analysera dagligen, säger Anne-Marie Vangsted som är direktör för Testcenter Danmark till nyhetsbyrån Ritzau.

Antalet inlagda inte i proportion till smittade

Den stora frågan är ändå hur sjuk man blir av omikron. Enligt SSI är det för tidigt att säga. Lillebæk säger antalet som behöver sjukhusvård ökar.
– Vi får tyvärr vänta och se om det blir fler inlagda med omikron. I och med att det kommer fler inläggningar vill vi utreda om sjukdomsförloppet är allvarligt. Vi har snart data på detta, säger han.
Det är viktigt att komma ihåg att långt ifrån alla blir allvarligt sjuka och det är något myndigheterna följer noga för att se hur stor pressen blir på vården.
På ett dygn har drygt 580 fått sjukhusvård vilket är drygt 21 fler än tidigare. Ändå är det långt till den danska toppnoteringen från januari när nästan 1 000 personer fick vård på grund av covid-19. Och trots att antalet sjukhusvårdade stiger gör de inte det i samma takt som antalet smittade.
Danmark har också bra vaccintäckning med snäppet under 77 procent färdigvaccinerade och över 33 procent som har fått tredje sprutan.

Fler restriktioner i Sverige

Att Sverige skulle klara sig lindrigare undan omikron på grund av den höga smittspridningen tidigare under pandemin tror Troels Lillebæk vid SSI inte på. Danmark har ingen speciell koppling till Sydafrika utan den danska testningen upptäckte varianten i ett tidigt skede, säger han.
Samtidigt varnar den svenska statsministern Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) för att pandemins utveckling i Europa kommer att ha konsekvenser också i Sverige. Hon säger till nyhetsbyrån TT att utvecklingen är dramatisk och att det sannolikt kommer att införas nya restriktioner för att ”vinna tid”.
Inför förra julen infördes restriktioner som begränsade antalet personer som fick fira tillsammans. Andersson tror inte att de nya restriktionerna kommer att vara lika tuffa.
– Exakt vad vi föreslår kommer vi att återkomma till. Vi är i ett helt annat läge än för ett år sedan. Smittspridningen är mycket lägre. Belastningen på intensivvården är mycket, mycket lägre. Det kommer ytterligare restriktioner, så det ska man vara förberedd på, men exakt lika tufft kommer det inte att vara, säger Andersson till TT.
Förra veckan sa socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att åtgärderna inte kommer att ha någon större inverkan på julfirandet i Sverige.
Folkhälsomyndigheten ska den här veckan komma med sina nya scenarier om hur smittspridningen kan komma att utvecklas. I dem ska också omikronvarianten tas med i beräkningarna.

Smittspridningen i Danmark

10 439 smittade under det senast dygnet.
581 vårdas på sjukhus för covid-19. Det är en ökning med 21 personer.
66 vårdas på intensivvårdsavdelning. En ökning med 3.
203 467 PCR-tester gjorda sedan söndagen.
76,9 procent är färdigvaccinerade. 34,7 procent har fått den tredje sprutan.
Källa: Statens serum institut. Siffrorna uppdateras dagligen klockan 15 finsk tid.

ANDRA LÄSER