Carles Puigdemont försvunnen – lämnade Finland i förtid

Den efterlyste katalanske självständighetsförespråkaren Carles Puigdemont lämnade Finland i förtid och i tysthet.

Riksdagsledamot Mikko Kärna och Kataloniens ex-president Carles Puigdemont i Riksdagshuset i torsdags.
Den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont som kom till Helsingfors i torsdags lämnade landet i tysthet redan på fredagen.
Det avslöjade riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) vid 18-tiden på lördag kväll. Kärnä, som var en av värdarna för besöket meddelade tidigare på lördagen att han inte känner till var Puigdemont är.
– Jag diskuterade med presidenten om en eventuell arresteringsorder under en lunch på fredagen, och vi konstaterade att om en arresteringsorder kommer så har han två alternativ. Det ena vore att anmäla sig till finländska myndigheter och därmed överlåta till det finländska rättsväsendet att besluta om en möjlig överlåtelse. Det andra skulle vara att lämna Finland för Belgien där processen redan pågår och där han bor. Presidenten valde det andra alternativet och det tycker jag var förnuftigt, skriver Kärnä i ett pressmeddelande på lördag kväll.
Högsta domstolen i Spanien utfärdade arresteringsordern på fredag kväll. Efterlysningen är förpliktande för det finländska rättsväsendet. Centralkriminalpolisen och åklagarväsendet beslöt på lördag eftermiddag att hörsamma de spanska myndigheternas krav och övervakade bland annat Helsingfors-Vanda flygplats i hopp om att få tag i Puigdemont.
Ursprungligen skulle Puigdemont åka hem först på lördagen. På lördag morgon meddelade Kärnä att Puigdemont inhiberat lördagens program.
Puigdemont och 12 andra katalaner anklagas för uppror av spanska myndigheter då de för ett halvt år sedan förklarade Katalonien självständigt efter en omtvistad folkomröstning.
De åtalade riskerar fängelse upp till 25 år.
ANDRA LÄSER