Etla skruvar ner sin tillväxtprognos: "Finland kommer att låna mer än EU tillåter"

Näringslivets forskningsinstitut (Etla) skruvar åter ner sin ekonomiska prognos. Förutom en svagare konjunktur i allmänhet skyller Etla på de förhöjda utgifterna som regeringen har budgeterat.

Markku Lehmus, prognoschef vid Etla, säger i ett pressmeddelande att finländska företag inte kommer att göra fler investeringar om inte regeringen gör ändringar i sin ekonomiska politik.

Finlands ekonomi kommer bara att växa med 1,1 procent i år och 0,9 procent nästa år. Det tror Etla i sin färska prognos som publicerades på måndagen.

Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal kommer tillväxtprognosen att skruvas ner ytterligare, skriver Etla i ett pressmeddelande.

– Vi förutspår att sysselsättningsgraden kommer att stiga till 73 procent 2023. Regeringen kommer alltså inte att nå sitt 75-procentsmål om man inte inför betydande sysselsättningsåtgärder, säger Markku Lehmus, prognoschef vid Näringslivets forskningsinstitut, i pressmeddelandet.

Enligt Etlas beräkningar kommer Finland att uppvisa ett underskott på 1,2 procent av bnp, vilket enligt Etla strider mot EU:s bestämmelser. Enligt bestämmelserna får det strukturella underskottet vara högst 0,5 procent av bnp.

ANDRA LÄSER