Tom of Finland tjusar och förför

Filmen Tom of Finland är ett konstnärsporträtt och en berättelse om förbjuden kärlek. Tom tjusar även utanför gayvärlden – Rosa Liksom har tillägnat honom en av sina noveller.

Producenten med sin Tom. Annika Sucksdorff och Pekka Strang i väntan på inspelning.
Tidpunkten är 1950-talet, scenen en villa som ska föreställa familjen Laaksonens sommarparadis i S:t Karins. Medan den övriga familjen förbereder sig på traditionell midsommarfest drömmer sig sonen Touko tillbaka till hur han som ung låg i sängen i pojkrummet – naken men iförd läderstövlar.
Samma stövlar skulle återkomma i de teckningar som gjorde Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, världsberömd som gayikon.
Inspelningarna av filmen Tom of Finland närmar sig slutet men några avgörande scener återstår ännu, bland annat flashbacken från sovrummet. Scenografen Christian Olander har återskapat den miljö som rådde i villan i S:t Karins. De spartanska järnsängarna är bäddade, handfatet på kommoden fyllt med färskt vatten. De ljusa gardinerna vajar lätt i vinddraget.
– Vi försöker fånga den öppenhet och oskyldighet som rådde, trots homosexualitetens dystra historia, säger Christian Olander.
Utanför villan jäktar regissören Dome Karukoski, omgiven av sin assisterande regissör samt ljus- och ljudmästare. Och filmens Tom of Finland, skådespelaren Pekka Strang, är ett eftertraktat byte.
– Tom of Finland var en frihetskämpe som utan att han förstod det gjorde en jätteinsats för alla homosexuella, säger Pekka Strang.
Homosexualitet var brottsligt i Finland fram till 1971 och definierades som en sjukdom fram till 1981. Pekka Strang säger att han naturligtvis har tänkt mycket på hur plågsamt det måste ha varit att tvingas dölja sin sexualitet.
– Rent intellektuellt förstår du att det har varit svårt. Men när det är dags för inspelning och insikten förvandlas till en känsla är det ohyggligt sorgligt.
– Först nu börjar vi finländare vara mogna att skämmas. Men läget för homosexuella är fortfarande hopplöst på många håll i världen.

Är det svårare att på film skildra kärleken mellan två män än mellan en man och en kvinna?

– Nej, men du måste öppna känslan. Att bli förälskad utgår alltid från en blick. Man ser någon i ögonen och blir infångad.
Med på den midsommarfest som spelades in häromdagen fanns också Veli "Nipa" Mäkinen som var Tom of Finlands livs kärlek. De två träffades i ett gathörn 1953 och bodde ihop i 28 år, tills Mäkinen avled i strupcancer 1981.
Paret hade en dubbelsäng men Veli Mäkinen fick aldrig status som sambo, älskare eller pojkvän utan behandlades av omgivningen som Toms kompis. Och i Veli Mäkinens dödsannons fick Touko Laaksonens namn inte finnas.
Om Veli Mäkinen finns inte mycket information att inhämta, konstaterar Lauri Tilkanen som spelar honom i filmen.
– Tydligen var han inte särskilt bildad men vad det egentligen innebär har jag inte kommit underfund med.
Veli Mäkinen var balettdansare och försörjde sig mot slutet av sitt liv som dörrvaktmästare. Han hade alltså en karriär som backade medan hans älskades karriär avancerade.

Älskad morbror

I familjen Laaksonen var Touko Laaksonen homosexualitet en väl dold hemlighet. Laaksonens brorson Tapani Vinkala avslöjade i en intervju i Helsingin Sanomat i våras att syskonbarnen älskade sin morbror men att ingen av dem hade en aning om att det var han som var Tom of Finland. Det fick de veta först efter hans död 1991.
Systern Kaija var den enda av Touko Laaksonens släktingar som visste att han var homosexuell. Hon var också den som kände Veli bäst, eftersom hon i ett skede delade lägenhet med Touko och Veli. När Touko Laaksonen ville komma ut som homosexuell förbjöd Kaija honom att göra det.
– Kaija ville kanske skydda Touko, säger Jessica Grabowsky som spelar systern.
Syskonens förhållande kan ha varit mer komplicerat. Också Kaija jobbade inom reklambranschen, som grafiker på en reklambyrå. Men hon var kvinna och karriärmöjligheterna var snäva på 1950-talet.
Kaija är för övrigt den som, när Modern Museum of Art i New York köpte en teckning av Tom of Finland på 1990-talet, utbrast "Vad tänker de på?".
– Eventuellt var Kaija avundsjuk på broderns framgångar, tippar Jessica Grabowsky.

Rosa Liksoms idol

Tom of Finlands erkännande i hemlandet kom sent, först långt efter det att han fått kultstatus internationellt.
Konstnären Rosa Liksom beskriver Tom of Finland som en hjälte och idol. I hennes novellsamling Bamalama (1993) ingår en novell som inspirerats av Tom of Finlands muskulösa poliser samt av mötet med Touko Laaksonen.
Rosa Liksom blev hembjuden till Stora Robertsgatan och tillbringade en eftermiddag med sin idol, trakterad med kaffe, kakor och smörgåsar. Året var 1986.
– Tom var stilig, cool och hjärtlig. Jag tyckte att han såg ut som C. G. Mannerheim, minns Liksom.
Mötet kom till eftersom Rosa Liksom då arbetade med en film om aids. De två konstnärerna diskuterade länge sjukdomen och det visade sig att Tom of Finland hade flera amerikanska vänner som hade dött i aids.

Internationell satsning

Filmen Tom of Finland är en internationell produktion som har spelats in i Helsingfors, Göteborg, Berlin och Madrid. Budgeten är fyra miljoner euro vilket är mycket i Finland.
Fotografen heter Lars Frank och är dansk, scenografen Christian Olander kommer från Sverige.
– Man märker att de är vana vid större produktioner och vid att jobba självständigare och fatta egna beslut, säger producenten Annika Sucksdorff.
– Ibland ger de egna direktiv åt skådespelarna.

Hur reagerar regissören Dome Karukoski då?

– Dome har så bra självkänsla så han fattar att det ger mervärde.

Hajp på alla fronter

Filmen Tom of Finland har premiär i februari 2017 och är ett av storprojekten under Finlands jubileumsår. Regissör är Dome Karukoski, manusförfattare är Aleksi Bardy.
I januari får en musikal inspirerad av Tom of Finland premiär i Åbo.
I Konsthallen visas nu utställningen Tom of Finland: The Pleasure of Play med mer än 200 verk av Touko Laaksonen, alias Tom. Utställningen pågår till 7.8.2016.
Textilföretaget Finlayson lanserade för två år sedan lakan med motiv ur Tom of Finlands maskulina värld. Samma år lanserade posten Tom of Finland-frimärken som blev en omedelbar succé. Numera finns även Tom of Finland-kaffe.
Stiftelsen Tom of Finland Foundation verkar i Los Angeles och har till uppgift att vårda arvet efter Tom of Finland.

ANDRA LÄSER