EU-ländernas ledare ska igen ta itu med ett bekant ärende – migrationen. Frågan är minst lika låst som tidigare. Det har gjorts många försök att lösa upp knuten, men resultaten har hittills varit magra.
EU har efter den stora flyktingkrisen år 2015 haft åtta år på sig att hitta lösningar så att den paniksituation som då uppstod inte skulle behöva upprepas. Men det har man gått bet på. Om stora mängder hjälpbehövande och andra migranter plötsligt väller in i Europa står man lika handfallen att ta emot dem som förra gången. Lösningen, om det kan kallas så, kan bli att stoppa så många migranter som möjligt och snabbt få dem att återvända.
EU öppnar inte stora famnen för flyktingar, det är helt klart efter de politiska omvälvningar som skett och fortfarande sker i Europa. Högerextrema och nationalpopulistiska partier är igen på frammarsch. Till exempel i Sverige har Sverigedemokraterna nått en maktposition efter ett lyckat riksdagsval i höstas. Den borgerliga regeringen i Sverige, som nu sköter EU-ordförandeskapet, regerar till en del på SD:s villkor. I Italien styr sedan i höstas en helpopulistisk regering med en premiärminister från ett parti med fascistiska rötter. Och här hemma har Sannfinländarna medvind och finns starkt med i spekulationerna kring regeringssammansättningen efter valet i april.
ANDRA LÄSER
Ryssland
Analys: Den ryska storoffensiven ebbar ut – så här kan Ukraina avgöra kriget till sin fördel
22.03.2023 20:20


Helsingfors
Domstol stoppar trädfällning vid Mannerheimvägen – staden hann redan såga ned flera träd innan beslutet
22.03.2023 17:20

Familj
”Allt är lögn, det är bara en uppvisning!” – kvinna ropade under Putins Mariupolbesök
22.03.2023 21:25

