Populismen skapar Fästning Europa

EU tog under fjolåret emot ett rekordantal flyktingar och visade stor solidaritet för miljoner ukrainare. Gentemot migranter och asylsökande som kommer längre ifrån är det inte öppna famnar och dörrar som gäller, snarare murar och stängsel. Tanken på en human, gemensam migrationspolitik dör bort.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
08.02.2023 11:16 UPPDATERAD 08.02.2023 13:49
EU-ländernas ledare ska igen ta itu med ett bekant ärende – migrationen. Frågan är minst lika låst som tidigare. Det har gjorts många försök att lösa upp knuten, men resultaten har hittills varit magra.
EU har efter den stora flyktingkrisen år 2015 haft åtta år på sig att hitta lösningar så att den paniksituation som då uppstod inte skulle behöva upprepas. Men det har man gått bet på. Om stora mängder hjälpbehövande och andra migranter plötsligt väller in i Europa står man lika handfallen att ta emot dem som förra gången. Lösningen, om det kan kallas så, kan bli att stoppa så många migranter som möjligt och snabbt få dem att återvända.
EU öppnar inte stora famnen för flyktingar, det är helt klart efter de politiska omvälvningar som skett och fortfarande sker i Europa. Högerextrema och nationalpopulistiska partier är igen på frammarsch. Till exempel i Sverige har Sverigedemokraterna nått en maktposition efter ett lyckat riksdagsval i höstas. Den borgerliga regeringen i Sverige, som nu sköter EU-ordförandeskapet, regerar till en del på SD:s villkor. I Italien styr sedan i höstas en helpopulistisk regering med en premiärminister från ett parti med fascistiska rötter. Och här hemma har Sannfinländarna medvind och finns starkt med i spekulationerna kring regeringssammansättningen efter valet i april.

ANDRA LÄSER