Aliou Cissé – den stora ledaren alla lyssnar på

Senegal har tagit sig till VM-slutspelet tre gånger. Gemensam nämnare? Aliou Cissé. Nu ska Cissés Senegal försöka ta sig lika långt som 2002 då det blev kvartsfinal. Ett starkt England står i vägen.

Aliou Cissé hör till de största genom alla tider i senegalesisk fotboll.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
04.12.2022 06:02
Senegal var med för första gången någonsin i VM 2002. Henri Camara, El-Hadji Diouf, Papa Bouba Diop och Khalidou Fadiga fick kanske de största rubrikerna i det senegalesiska laget men det var en hårdjobbande evighetsmaskin på mittfältet som var limmet som så när förde Senegal hela vägen till semifinal.
Aliou Cissé är en ikon i senegalesisk fotboll och en synonym till landslagsframgång. Cissé var kapten för landslaget 2002. På vintern gick laget till final i de afrikanska mästerskapen där det blev förlust efter straffar mot eviga favoriterna från Kamerun. Cissé missade en avgörande straff då.
Tre och en halv månad senare inledde Senegal VM genom att slå regerande mästarna Frankrike med 1–0 efter mål av Papa Bouba Diop. Sedan blev det 1–1 mot Danmark och 3–3 mot Uruguay med påföljden att Senegal gjorde Danmark sällskap till andra omgången. Där sköt Henri Camara Sverige ut ur turneringen. I kvarten blev det sedan en förlängningsförlust mot Turkiet.
Cissé representerade vid tiden för VM PSG men fick efter VM chansen i Premier League och Birmingham. Kan låta som en märklig flytt men det här var ett knappt årtionde innan de stenrika qatarierna köpte PSG.
Månaderna efter VM skulle Cissé drabbas av en tragedi oändligt större än den missade straffen i afrikanska mästerskapen eller uttåget ur VM.
En statsägd passagerarfärja vid namn Le Joola som hade lagt ut från Ziguinchor i södra Senegal med destination huvudstaden Dakar råkade i sjönöd då den kom ut på Atlanten där vinden var hård och vågorna höga. Färjan hade en kapacitet på 580 passagerare men som brukligt är i de här regionerna var den överfull och knappt sjöduglig då den lade ut. Sammanlagt befann sig över 1900 personer på båten då den sjönk. 64 personer överlevde, 1863 omkom. Bland de omkomna fanns tolv av Cissés familjemedlemmar och släkt.
Detta inträffade i slutet av september 2002. Cissé satt hemma i sin lägenhet i en förort till Birmingham då han mottog de första uppgifterna om färjekatastrofen.
Följande dag fick han ett samtal med de hemska nyheterna om att tolv av hans familjemedlemmar fanns på färjan och saknas. Bland dem fanns en syster, mostrar, farbröder, syskonbarn och kusiner.
– Då slog paniken till på allvar. Jag försökte ringa överallt för att få mer information men det var helt omöjligt. Till slut insåg jag att hoppet för mina familjemedlemmar var ute.
Många hade brutit ihop fullständigt men Cissé bearbetade sorgen på sitt eget sätt. Då Birmingham några dagar senare skulle till London för att möta West Ham var Cissé med.
Han spelade 90 minuter och Birmingham vann med 2–1.
–  Jag tror att de flesta människor hade tagit en längre paus från fotbollen, åkt hem och sörjt. Men Aliou ville spela. Det säger väl allt om hur stark han är som människa, säger hans lagkamrat i Birmingham, Michael Johnson.
– Mitt lag behövde mig och jag kunde inte vara svag. Så enkelt var det, har Cissé sagt.
Cissé hade själv åkt med Le Joola tiotals gånger.
– Jag älskade den färjan och använde mig alltid av den då jag åkte hem. Jag kunde mycket väl ha varit ombord också då den sjönk, säger Cissé.
Aliou Cissé.
Cissé gjorde sig som spelare känd som en oerhört pålitlig mittfältare. Fysisk och bra på att vinna boll. En ledargestalt som hade en naturlig pondus. Samma sak som tränare. Spelarna lyssnar och högaktar honom.
Att han skulle bli landslagstränare var en verklig lågoddsare. Han har basat för Senegal sedan 2015 och har en segerprocent på 60.
2021 blev det seger i de afrikanska mästerskapen.
Inför årets VM åkte Senegal på ett ruskigt avbräck före turneringen då storstjärnan Sadio Mané skadade sig och tvingades lämna återbud. Cissé fanns sig snabbt i den situationen och fokuserade endast på de spelare som är tillgängliga. Det fungerade bra i gruppspelet. England är favorit i söndagens åttondel men chanslöst är Senegal inte. I synnerhet som England inte imponerat spelmässigt hittills.
Jag älskade den färjan och använde mig alltid av den då jag åkte hem. Jag kunde mycket väl ha varit ombord också då den sjönk.
Aliou Cissé

England–Senegal, åttondelsfinal

När: Söndag klockan 21.00.
Var: al-Bayt-stadion, al-Khor.
Avstängd stjärna
”Lejonen från Teranga”, får klara sig utan avstängda Idrissa Gueye på mitten. Detta efter att mittfältsstjärnan Gueye, till vardags i Everton, drog på sig ett gult kort i gruppavslutningen mot Ecuador. Senegals lagkapten Kalidou Koulibaly är trots det hoppfull inför mötet med England.
   – Vi gjorde något bra, men det är bara början. England eller vem som helst, vi kommer att göra allt för att vinna matchen. Vi är Senegal, vi fruktar ingen. Många lag vill inte spela mot oss, säger Chelseaspelaren enligt brittiska medier.
Englands usla straffacit
England förlorade mot Italien i EM-finalen sommaren 2021 efter straffar. Innan dess var landets straffacit inte mycket muntrare. England har vunnit endast två av nio straffläggningar i stora mästerskap. Nu har man jobbat med en psykolog för att ändra på det.
   – Vi har fått med oss ​​psykologer som berättar hur vi bäst kan lugna ner oss. Alla har fått olika upplägg. Det handlar om att andas lugnt, ha ett klart sinne och att lägga allt annat åt sidan, säger mittfältaren Declan Rice enligt Daily Mail.
Undantaget Senegal
Afrikanska nationer har förlorat åtta av nio VM-slutspelsmatcher mot europeiska landslag. Undantaget? Senegal. Senegal slog ut Sverige i åttondelsfinal i VM 2002. Aliou Cissé var lagkapten då. Nu är han förbundskapten.
   – Åttondelsfinal är inte målet. Vi ser bortom det. Vi har inga gränser. Vi har ett lag för att gå långt, säger yttermittfältaren Ismaila Sarr.
Källa: TT

Källor: The Athletic, L'Équipe, BBC.


England-Senegal söndag 21.00

ANDRA LÄSER