Regeringen förhandlar om hur samhället ska öppnas upp

Regeringen förhandlar från och med 9.30 i dag om en ny coronastrategi efter den så kallade nödbromsen. Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) säger att det handlar mer om strategi än detaljer.

Statsminister Sanna Marin och de övriga ministrarna anlände till Ständerhuset på onsdagsmorgonen.
02.02.2022 09:50 UPPDATERAD 02.02.2022 10:21
Samhället ska stegvis öppnas upp och restriktionerna försvinna, men exakt med vilken strategi förhandlar regeringen om på onsdagen.
Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att förhoppningen alltjämt är att avveckla restriktionerna i februari.
– När vi ser på andra länder i Norden så frångår de restriktioner, och vi borde övergå till den typen av synvinkel, säger Marin till massmedierna på väg in till mötet.
– Även om mängden coronafall stigit har belastningen på sjukvården inte stigit utan planat ut eller rentav sjunkit.
– Det handlar om den större bilden, och vilken strategi som ska gälla de kommande veckorna, sade social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) som heller inte ville kommentera detaljer eller tidtabell innan ministrarna hört lägesrapporten av bland annat Institutet för hälsa och välfärd.
En detalj vill åtminstone kulturminister Antti Kurvinen (C) driva. Hans ministerium vill att kultur- och idrottsfältet öppnas upp senast den 10 februari, enligt uppgifter i MTV, HS och Iltalehti.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) kommenterar det med att hon inte vill ta ställning till enskilda datum innan hon lyssnat på Institutet för hälsa och välfärd.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger till massmedierna utanför Ständerhuset att det som nu skett, i och med omikronvarianten, är att terrängen på kartan förändrats.
– Alla som orienterar vet att man måste ha en uppdaterad karta över terrängen. Den terräng vi rör oss i nu med omikronvarianten har förändrats. Då måste man fundera på om grunderna för restriktionerna är tillräckliga, säger Henriksson.
Hon hänvisar bland annat till covidpasset och säger att det just nu är svårt att motivera det ur rättslig synvinkel, men anser att det kan finnas kvar "i verktygslådan" ifall det kommer en ny våg eller variant.
Coronaministergruppen beslöt i måndags att slopa rekommendationen att man inte träffar fler än fem personer utanför familjen åt gången. Detta har varit enbart en rekommendation och infördes den 7 januari, men slopades alltså i måndags.
Andra restriktioner som lättas är att de inre gränskontrollerna upphört från och med 1 februari, och samtidigt har matrestaurangernas verksamhet lättats upp, så att de får hålla öppet till klockan 21, men fylla enbart 75 procent av kundplatserna. För barer vars huvudsakliga verksamhet är att sälja alkohol gäller fortfarande stängning klockan 18 och högst hälften av det maximala kundantalet.

ANDRA LÄSER