Jens Lapidus till HBL: Visitationzoner kan fungera – men för många åtgärder i kampen mot gängen

Över 50 dödsskjutningar och många fler skadade i gängens uppgörelser. Och året är inte slut. Sveriges dystra statistik blir bara värre och därför är det en av den nya regeringens prioriteringar. Kriminologer och jurister säger ändå att ”de mönsterbrytande åtgärderna” är för många och i en del fall hotar rättssäkerheten.

Författaren och juristen Jens Lapidus anser att regeringen nu har kommit med för många förslag för att tackla gängkriminaliteten. Risken finns för att förslagen urholkas.
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
22.10.2022 20:12 UPPDATERAD 24.10.2022 15:06
Den nya svenska regeringen har ett massivt program för att försöka vinna kampen mot gängen. 
Listan på åtgärderna är lång: dubbla straff för gängkriminella, kriminalisering av deltagande i kriminella gäng, effektivare hemliga tvångsmedel, visitationszoner och anonyma vittnen. Det är bara några av de åtgärder som föreslås. Åtgärderna är en av punkterna i Tidöavtalet, alltså det avtal som de svenska regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om.
Jens Lapidus är inte bara en bästsäljande krimförfattare utan också jurist – försvarsadvokat – även om han inte jobbar med det nu.

ANDRA LÄSER