Putin respekterar Finlands Nato-val

Under mötet mellan Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin diskuteras bland annat Niinistös oro över situationen i Östersjöområdet. Om Nato-frågan säger Putin att det är finländarnas sak att bestämma hur landet försvaras, och Ryssland respekterar Finlands neutralitet.

01.07.2016 19:16 UPPDATERAD 01.07.2016 20:14
President Sauli Niinistö framförde sin oro över situationen i Östersjöområdet till president Putin när presidenterna möttes i dag. Enligt Niinistö borde länderna komma överens om att använda transpondrar under flygningarna i området.
Putin sade att Rysslands godkänner Niinistös förslag och diskuterar det med Nato. Samtidigt betonade han att också Natoländernas flygplan flyger i området utan transpondrar.
Frågan om Ukraina togs också upp under mötet. Putin talade om Finland som en laglydig EU-medlem som följer EU-sanktionerna. Niinistö svarade att Finland inte följer sanktioner för att vi är laglydiga utan för att Finland varit med om att fatta beslutet.
Niinistö sade att Minskavtalet om Ukraina måste implementeras. Enligt Niinistö gav Putin sin syn på hur processen kunde framskrida.
Nato-frågan var också på agendan. Putin sade att Ryssland respekterar Finlands val i frågan om Nato. Det är finländarnas sak att bestämma hur landet försvaras, och Ryssland respekterar Finlands neutralitet. Men som Nato-medlem skulle Försvarsmakten i Finland inte längre vara självständig, utan en del av Natos militärmaskineri.
– Nato skulle säkert vara berett att kämpa mot Ryssland till den sista finska soldaten, skämtade Putin.
Putin sade att Ryssland har dragit sina trupper 1 500 kilometer från gränsen mot Finland. Men om Finland går med i Nato kan det här ändras.
Putins kommentar är märklig såtillvida att exempelvis militärbasen i Alakurtti endast är 60 kilometer från gränsen till Finland.

ANDRA LÄSER