Tingsrätten: Dråpförsök när mamma i Borgå misshandlade sitt barn – kvinnan inte tillräknelig

En mamma i Borgå gjorde sig skyldig till dråpförsök då hon i somras slog sitt femåriga barn upprepat och hårt. Hon döms ändå inte till straff utan förpassas till psykiatrisk vård.

Östra Nylands tingsrätt dömde på tisdagen en kvinna för dråpförsök på sitt barn. Hon får inget fängelsestraff utan förpassas till psykiatrisk vård.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
28.03.2023 18:27 UPPDATERAD 28.03.2023 18:54
Det var i juni som socialtjänsten larmade polis till en bostad i Borgå. Socialtjänsten gjorde ett kontrollbesök och kunde genom fönstret se hur en kvinna misshandlade sitt barn, en femåring.
Den nu 35-åriga kvinnan upphörde med våldet först när poliserna bröt sin in i lägenheten genom att krossa ett fönster.
Östra Nylands tingsrätt har på tisdagen gett sin dom i fallet. Enligt rätten gjorde sig kvinnan skyldig till dråpförsök och motstånd mot tjänsteman.
Rätten anser att kvinnan försökte döda barnet genom att slå barnet med både öppen och knuten näve i huvudet. Slagen har enligt domen varit hårda och upprepats flera gånger.
Barnet blev orörligt och medvetandegraden sänktes, skriver rätten i ett pressmeddelande.
När polisen kom in i bostaden riktade kvinnan lindrigt våld mot polis.
Kvinnan minns inget av händelserna utan domslutet baserar sig på vittnesuppgifter och läkarutlåtanden om barnets skador.
Redan under förundersökningen gjordes en sinnesundersökning av kvinnan och enligt den var hon otillräknelig vid händelsen. Hon döms därför inte till straff utan förpassas till psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja.
Hon döms också att betala 5 000 euro för sveda och värk och 8 000 euro för lidande till barnet.

ANDRA LÄSER