Lördagen är alltid en vinnare

Statistiskt sett upplever du veckans lyckligaste timmar på lördag 18-21. Det är den bästa tiden på veckans populäraste dag, och så har det varit i flera decennier. Vi frågade trettioåringar från olika decennier vad lördagen betydde 1956, 1976, 1996, och hur den uppfattas i år.

03.09.2016 08:23 UPPDATERAD 03.09.2016 08:25
Trots att fredagen börjar ta över en del av lördagsrutinerna är vi fortfarande lyckligast på lördag.
Lördagskänslan förändras med åren, men den är för det mesta positiv. För många börjar den redan med fredagskvällens vetskap om att man kan sova tills man har sovit klart. Söndagen är i praktiken ofta bara en halv ledig dag, eftersom jobbtankarna börjar göra sig påminda redan på eftermiddagen.
Frihet, lugn och egen tid är de tre viktigaste egenskaperna som gör lördagen till vår favoritdag, enligt en undersökning som det statliga tipsbolaget Veikkaus beställt. 45 procent av de tillfrågade sätter lördagen främst. Finns det några nackdelar med dagen hänger de ofta ihop med att vi envisas med att storhandla, städa och tvätta mitt i lugnet.
Å andra sidan kommer en stor del av befolkningen ihåg tiden när man jobbade halvdag eller gick i skolan till klockan 13 på lördag. Det innebar att lördagstrevnaden infann sig lite senare, om man ens hade tid för mera än lördagsbastun utöver de obligatoriska göromålen.

Minnen kan ljuga

– Intressant är att så mycket av våra känslor för lördagen bygger på minnen, som i sin tur skapar förväntningar och drömmar. En del av minnena kan dessutom vara falska, som när en del av de tillfrågade kommer ihåg hur hela familjen satt i soffan och såg på Dallas. Den serien sändes faktiskt inte på lördagar.
Det här säger Mika Pantzar, som forskar på Konsumentforskningscentralen och ofta försöker se både bakåt och framåt i tiden.
Konstruerar man en lycklighetsmätare för hela lördagen kommer den att visa att vi i snitt är mycket lyckliga på förmiddagen mellan 9 och 12. Där ingår den stressfria frukosten eller brunchen, en grundlig tidningsläsning och känslan av en dag med möjligheter. Både det faktum att vi sovit längre än vanligt och att vi har ett veckoslut framför oss bidrar till den positiva känslan, speciellt om vi inte har någon viktig tid att passa på hela dagen,
Efter 12 får många ett ryck av aktivitet och dåligt samvete som kräver sysselsättning, shopping eller hushållsarbete. Det kan pågå fram till 18-tiden, men klockan 18-21 är vår bästa tid. Det är då vi sitter och äter middag, går i bastu, umgås med familjen eller - för att vara helt ärliga- tittar på teve. 41 procent av finländarna äter kvällsmålet vid teven och tycker om att göra det.

Bastun finns kvar

Lördagsbastun har fortfarande ett starkt nationellt grepp om mångas liv, ju starkare desto äldre vi själva är. I synnerhet finländare över 54 håller fast vid lögaredagen som bastudag, vilket ju inte är helt fel. Bastukorven och bastuläsken har ersatts av mera etniska småplock eller lättare alternativ, bastukaffet har bytts mot vin eller öl, men känslan är densamma.
Trots att en stor del av finländarna har bastu hemma och kan värma upp den när som helst har traditionen varit seglivad, och att många numera badar fredagsbastu är ett av många tecken på att fredagsmyset sprider sig österut från Sverige.
Det finns förstås de som inte uppskattar lördagen till fullo. Då beror det oftast på att de själva satt upp mål som de egentligen inte vill ha, vilket gör dagen till en likadan jobbdag som de övriga. Dessutom spökar den klassiska finländska pessimismen där också: "Snart är det ju ändå vardag igen", som en av de tillfrågade formulerade sig i undersökningen.
I stort sett är vi inte speciellt aktiva under en vanlig lördag. Avkoppling är ett nyckelord för dem som inte måste jobba. Allt fler jobbar, eftersom de atypiska arbetstiderna blir allt vanligare. Omkring 40 procent jobbar regelbundet eller då och då på veckoslut. För att lördagen ska framträda enligt förtjänst kräver den ju framför allt en dialog med vardagen. Jobbar man skift eller är arbetslös minskar kontrasten till de andra dagarna.

Fredagen är uppstickaren

Fredagen är en dag som småningom stiger i popularitet. Det tror i alla fall forskaren Mika Pantzar som drar paralleller till Sveriges redan traditionella fredagsmys, som egentligen startade som veckans lekdag på dagisarna och sedan spred sig ända hem. Till stor del var det chipsindustrin som slutligen bankade in ordet i folks medvetande.
Om vi fick ta ut våra veckodagar i fri ordning skulle alltså rätt många spendera sina lördagar först. Det är åtminstone den veckodagen som nästan hälften sätter på högsta prispallen. Fredagen är stark tvåa, men söndagen är för många dagen när man börjar tänka på nästa veckas jobb redan vid tvåtiden. Det räcker bara till en tredjeplats.
Vardagarna är tämligen jämntjocka för de flesta, men minst tilltalande är av någon orsak tisdagen. Den förlorar knappt mot måndagen.
Under de två senaste decennierna har televisionens roll förändrats, och framför allt under veckosluten. Medan man förr satt i olika stugor och såg samma program har de många olika kanalerna, de lagrande hårdskivorna och filmer på nätet i olika förpackningar gjort att allt färre delar samma upplevelse samtidigt. Också här har individualismen ökat. Tendensen mot egna lösningar förstärks av att vi numera kan handla allt från elektronik till mat på nätet, och det gör att storhandeln som stressmoment kan undvikas om man vill det.
Vissa tecken tyder också på att den traditionella lördagskonsumtionen övergår i rena upplevelseinvesteringar. Där kan det räcka med ett kafé, ett restaurangbesök eller något annat som man inte hinner med en vardag. Lyckan blir mer och mer definierad som att kunna göra vad man vill, och rätt använd kan elektroniken vara ett hjälpmedel som ger oss mera tid för den sociala dimensionen.

Fotnot: Lördagsenkäten utfördes av Frankly Partners på uppdrag av Veikkaus. Medverkande i den kvantitativa onlineutfrågningen rekryterades av Norstat Finland. 1075 finländare i åldern över 18-65+ svarade. Kön, ort och åldersgrupper fördelades jämnt.

ANDRA LÄSER