Karamalmens hejarklack firar 60 år av Stafettkarnevalen

De ser ut som superhjältar, deltagarna i Karamalmens hejarklack, med mask för ögonen och mantel på ryggen. – Vi firar att Stafettkarnevalen fyller 60 år, våra glasögon bildar siffran 60, förklarar hejarklacksledaren Emil Kullberg.

Isabella Lagerholm, Emil Kullberg och Lilja Sirén är hejarklacksledare från Karamalmens skola i Esbo.
20.05.2022 15:54 UPPDATERAD 21.05.2022 07:01
De är gula och gröna, de står i raka rader och de är disciplinerade, medlemmarna i Karamalmens skolas hejarklack från Esbo. Under ledning av ledartrion Isabella Lagerholm, Emil Kullberg och Lilja Sirén stämmer de upp i följande hejaramsa på given signal.
De har ett tiotal ramsor på repertoaren, samtliga välbeprövade och välanvända under tidigare karnevaler.
– Men det var bara vi som går i sexan som kunde dem, för vi var med senast, när vi gick i trean. Alla andra är med för första gången nu, så vi har fått lära dem alla ramsor, förklarar Emil Kullberg.
Karamalmens skola uppmärksammar Stafettkarnevalens 60-årsjubileum i sina kostymer, med mantel och ögonmask.
Utstyrseln däremot är ny, en ögonmask som visar sig ha ett hemligt budskap – siffran 60, som står för karnevalens ålder.
– Vi har också klätt oss i grön mantel för att fira att Stafettkarnevalen fyller år, säger Isabella Lagerholm.
Hon och Lilja Sirén är förutom hejarklacksledare även löpare, de har precis deltagit i flickornas 5x80 meter, där Karamalmens skola placerade sig på 3:e plats i sitt heat.
– Det gick riktigt bra för oss, säger Lilja Sirén.
Huruvida tiden räcker för en fortsättning i semifinaler återstår att se, flickornas stafett är nämligen den populäraste i hela Stafettkarnevalen med 218 lag på startlinjen.
Karamalmens skolas maskot är så lång att den har slingrat sig fast i Stadions staket.
Trion har förberett hejarklacken väl och övat ramsor i fem veckors tid. De är glada över att äntligen vara på plats på Stadion, men en sak saknar de från karnevalen för tre år sedan, som ordnades nästan på deras hemmaplan, i Alberga idrottspark i Esbo.
– Det var riktigt varmt i Alberga. Nu är det ganska kallt här, man fryser om man inte håller i gång hela tiden, säger Lilja Sirén.
– Men vi har rörelser till alla våra ramsor, så vi ska nog hålla upp värmen, försäkrar Emil Kullberg.
Och målsättningen:
– Vi ska vinna, så klart! säger trion med en mun.

ANDRA LÄSER