Slutsålt Roskilde är i gång

Roskildefestivalen är tillbaka efter pandemin. I år samsas nordiska namn med världsstjärnor som Dua Lipa, Tyler The Creator och The Strokes.

Dua Lipa är ett av Roskildefestivalens dragplåster. Arkivbild.
I fjol höll Roskildefestivalen länge hoppet uppe om att kunna köra på som vanligt – men två månader före starten grusades planerna på grund av de danska pandemirestriktionerna.
Nu är Roskilde dock tillbaka med full kraft och i början av maj meddelade arrangörerna att alla biljetter är slutsålda. Totalt är 290 artister och konstnärer klara för festivalen.
Förutom internationella dragplåster och inhemska artister finns en hel del svenska namn på festivalens lineup.
Förfestivalen är redan igång, och under tisdagen dyker bland andra hiphop-artisten A36 upp på Countdown-scenen. 27-åringen från Partille utanför Göteborg ligger bland annat bakom fjolårets sommarhit Samma gamla vanliga.
Även Sara Parkman, som rör sig inom en gränsöverskridande variant av folkmusik, spelar på Roskildefestivalen. 2019 släppte hon albumet Vesper, och till hösten väntar ett nytt album.
Förutom att spela på festivalen den 2 juli, uppträder Parkman även på ett separat evenemang i Roskildekatedralen den 27 juni.

Fakta | Dragplåster på Roskildefestivalen

Den 29 juni: Post Malone, Robert Plant & Alison Krauss
Den 30 juni: Dua Lipa, Megan Thee Stallion, The Blazr, Kacey Musgraves, TLC
Den 1 juli: Tyler The Creator, Jada, The Smile, Thomas Helmig
Den 2 juli: The Strokes, St Vincent, Haim.
Källa: TT
Bland de svenska akterna på plats finns även psychrockbandet Bada och EBM-artisten Rein.
På festivalens konstdel kan besökarna bland annat ta del av verk av graffitikonstnären Carolina Falkholt och konstnärs- och koreografduon Byström Källblad.
Den första, lite mindre versionen av festivalen drog i gång lördagen den 25 juni. Från och med den 29 juni till den 2 juli spelar Roskildes största namn.

ANDRA LÄSER