Hängivenhet utan gränser

Yayoi Kusama lyckas förvandla skrämmande erfarenheter till lustfyllda upplevelser. – Hennes energi och intensitet gör hennes verk till en lovsång till livet, säger kuratorn Claire Gould.

Hymn of Life. Färgen på ljuset är i ständig förändring i Yayoi Kusamas nyaste spegelrum, gjort i år.
Min eviga själ är titeln på målningsserien den 87-åriga konstnären Yayoi Kusama arbetar på nu. Hon ska göra tusen stora målningar. Det finns inga gränser för den hängivenhet, för att inte säga besatthet, som driver konstnären.
Hennes liv har inte varit lätt. Pappan var promiskuös och mamman elak. Ända sedan barndomen har hon periodvis lidit av rädsla, ångest och hallucinationer.
På sextiotalet i New York kretsade Kusamas konst ofta kring sexualitet, med nakenhet och falliska former. ”Folk tror ofta att jag är galen i sex, eftersom jag gör så många sådana här objekt, men det är ett totalt missförstånd. Det är tvärtom – jag gör de här objekten för att de skrämmer mig”, har hon förklarat.
Betraktaren drabbas sällan av smärtan.

Hur lyckas hon förvandla mardrömslika upplevelser till spännande sagovärldar, som man vill gå in i och omslutas av?

– Hallucinationerna får henne att gå in flow, det är det bästa tillståndet att arbeta kreativt i, säger Claire Gould, Ham:s kurator för utställningen, som i huvudsak planerats på Louisiana i Danmark.
Ibland har Kusama arbetat 50 timmar i sträck.
– Hennes energi och intensitet gör hennes verk till en lovsång till livet.

Uppskattning ger sinnesfrid

När två personer tittar in i installationen The Passing winter från varsitt håll är det omöjligt att inte skratta.
– Det är en otrolig talang att få människor på gott humör med så små medel.
Om man jämför ett spegelrum från 1965, Phalli’s Field med ett annat gjort i år, Hymn of Life, visar det senare en mycket mer vänligt sinnad värld, även om döden är närvarande. Där jaget försvinner i en mörknande punkt i fjärran i det tidigare verket omges man i det senare av ett generöst flöde av varierande färg.

Handlar det om att Kusama lyckats bekämpa sin ångest?

– Man kan se en sinnesfrid nu när hon fått uppskattning. Det finns ingen rädsla längre. Det är något friare och mindre traumatiskt över hennes nyare verk, säger Gould.

Team Kusama sköter kontakten

Museipersonalen har inte haft direktkontakt med Kusama, som heller inte kan resa längre. Hon sitter i rullstol eftersom hon har problem med knäna. Det är hennes studio man kommunicerat med.
– Tre personer från studion har varit här. De säger att Kusama mår utmärkt och hälsar, säger museets intendent Pirkko Siitari.
Siitari vill framhålla fördelarna med ett nordiskt samarbete.
– Det är ett sätt att lyckas genomföra ett så här stort projekt.
Utställningen är en del i Ham:s serie med nutidskonstens klassiker. Den förra, Ai Weiweis utställning, drog 119 000 besökare. Siitari förväntar sig lika stor publiksiffra för Yayoi Kusama.

Yayoi Kusama

Föddes 1929 i Matsumoto i Japan.
Började måla för att bearbeta de hallucinationer hon haft sedan barn. Hon är i stort sett självlärd som konstnär.
Flyttade 1957 till USA och slog igenom som konstnär. Flyttade tillbaka till Japan 1973.
Hon bor enkelt på ett mentalsjukhus i närheten av sin ateljé. Sina pengar använder hon för att bygga ett museum i fem våningar för sina verk i Tokyo.
Utställningen In infinity, som pågår på Ham i Tennispalatset till den 22 januari, har tidigare visats på Louisiana i Danmark (där den hade 340 000 besökare), Henie Onstad kunstsenter i Norge och Moderna museet i Stockholm.
Till utställningen hör också verket Utplåningsrum i Ham-hörnet, där besökarna ska få ett vitt rum att försvinna genom att limma färgade prickar överallt, och Narkissos-trädgården i Kampens metrostation.
ANDRA LÄSER