Fifas och Uefas hot om Sjevtjenko väljs

Fifa och Uefa hotar att utesluta Ukrainas fotbollsförbund om man går vidare med planerna att ersätta den förskingringsanklagade ordföranden med den förre storspelaren Andrij Sjevtjenko.

Andrij Sjevtjenko. Arkivbild.
19.12.2022 19:42
I slutet av november greps Andriy Pavelko, ordförande för Ukrainas fotbollsförbund (UAF), misstänkt för att ha förskingrat sin organisations medel. Han anklagas för att ha missbrukat medel avsedda för byggandet av en konstgjord fotbollsplansfabrik.
Pavelko nekar till anklagelserna.
Enligt sajten Inside the games har UAF kallat till en extrakongress på tisdag för att ersätta Pavelko och Sjevtjenko föreslås som ersättare.

Säkerhetstjänsten misstänks

Förbundets vice ordförande Oleg Protasov skriver nu på Facebook att Internationella fotbollsförbundet Fifa och Europeiska fotbollsförbundet Uefa är rädda för att UAF agerat efter påtryckningar från landets säkerhetstjänst.
”Vi vill påminna den ukrainska organisationen att den ska hantera sina affärer utan påtryckningar från tredje part. Brott mot detta kan leda till uteslutning”, skriver Fifa och Uefa.
Protasov skriver på Facebook att han misstänker en omstörtande grupp och någon på justitieministeriet för att ligga bakom försöket att byta ordförande.
”Vad är det för patrioter som försöker exkludera Ukraina och ukrainska klubbar från Europacupspel och internationella tävlingar. Jag vill påminna om att våra klubbar överlever i dessa tider tack vare Uefas bidrag”, skriver han.

"Jobbar ni för Ryssland?"

Vice ordföranden säger att genomförandet av ordförandevalet bryter mot reglerna i UAF, Uefa och Fifa.
”Jag har en fråga till den omstörtande grupp som vill genomföra videomötet, jobbar ni för Ryssland? För dessa terrorister kommer inte få vara med i fotboll på länge. Och i Ukraina finns det fortfarande hopp om att fotbollen kan stå utanför politiken och att det ukrainska landslaget kan få spela VM på fredliga ställen.”

ANDRA LÄSER