Dådet i Köpenhamn – det här vet vi nu

Tre personer är döda och fyra allvarligt skadade efter en skottlossning i ett köpcentrum i Köpenhamn i söndags. Den misstänkte 22-åriga dansken, som var beväpnad med ett gevär när han greps 13 minuter efter larmet, sitter häktad misstänkt för mord och mordförsök.

Räddningspersonal går mot köpcentrumet Fields i Köpenhamn efter söndagens skjutning.
Strax efter 18.30 finsk tid på söndagskvällen börjar människor storma ut ur köpcentrumet Fields i Köpenhamn. Klockan 18.36 larmas Köpenhamnspolisen om skottlossning i det 74 000 kvadratmeter stora köpcentrumet, som ligger i stadsdelen Amager.
Den misstänkta gärningsmannen, som den danska polisen beskriver som "etnisk dansk", grips strax därpå – redan 18.48.
En jättekonsert med den brittiska popstjärnan Harry Styles skulle ha ägt rum i närheten på söndagen, men ställdes in. Också kungahuset ställde in ceremoni för att hylla Tour de France avslut.

Offren

Totalt tio personer träffas av de skott som gärningsmannen avfyrar inne i köpcentret. Tre personer dör – två danska 17-åringar (en flicka och en pojke) och en rysk 47-årig man som var bosatt i Danmark. Fyra personer skadas allvarligt och tre personer träffas av kulor uppger den danska polisen.
Människor springer ut ur köpcentrumet under evakueringen av Fields.
– Av de tio är sex kvinnor och fyra män. Sex av dem är danska medborgare medan två är svenska. Bland de skjutna fanns också en afghansk medborgare och en ryss, båda bosatta i Danmark, meddelar polisinspektör Dannie Rise under en pressträff på måndag eftermiddag.
De skadade svenska medborgarna uppges vara en 50-årig man och en 16-årig kvinna. De två andra som skadades allvarligt var två danska kvinnor, 19 respektive 40 år gamla.

Gärningsmannen

Den misstänkte gärningsmannen greps "i den omedelbara närheten" av köpcentrumet Fields. Det handlar om en 22-årig man som polisen beskriver som etnisk dansk.
Han greps med både ett gevär och ammunition. Han ska vara "perifert känd" av polisen sedan tidigare och tros ha agerat ensam.
– Men tills att vi är säkra på att den hypotesen håller kommer vi att fortsätta med en massiv utredning och en massiv operativ närvaro i Köpenhamn, säger polischefen Thomassen.
På måndag eftermiddag var motivet fortfarande oklart. Enligt polisen finns det inget som tyder på att den misstänkte gärningsmannen hade något relation med offren för skjutningen. Dannie Rise säger att det dock är för tidigt att helt utesluta kopplingar. Vad den misstänkte 22-åringen har sagt i förhör vill han inte kommentera alls.
– Jag kan förstå ni vill ha ett motiv. Det skulle kännas skönt för alla med en förklaring, men att ge det när det inte ens gått ett 24 timmar vore inte rätt, säger Dannie Rise.
Polisen har tidigare sagt att man inte utesluter terror. Men angående spekulationer på sociala medier, uppger Søren Thomassen att inget tyder på rasism.
– Vi har inget som underbygger det nu, men det kan ju komma, säger han.
Søren Thomassen, polischef i Köpenhamn under presskonferensen.
Mannen häktades på måndagseftermiddagen misstänkt för tre mord och sju mordförsök.
Domstolen beslutade att han ska sitta häktad på en stängd psykiatrisk avdelning och även genomgå en rättspykiatrisk undersökning.
Enligt häktningsförhandling ska 22-åringen till att börja med sitta häktad till den 28 juli.

Granskar videor på Youtube

Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen, rapporterar Jyllands-Posten. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.
Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte kommentera om mannen på filmerna är identisk med den gripne 22-åringen.
Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress i Amager.
Polisen uppmanar folk att inte lägga ut bilder och filmer från händelsen. Däremot får folk som dokumenterat händelsen gärna kontakta polisen.
Läs TT:s liverapportering här – observera att klockslagen är enligt svensk tid:

ANDRA LÄSER