Akademin: Will Smith vägrade lämna galan

Will Smith ombads att lämna Oscarsgalan sedan han smällt till Chris Rock på scenen. Men Smith vägrade. Nu utreder akademin hur man ska gå vidare med fallet. – Jag håller fortfarande på att bearbeta det som hände, säger Chris Rock.

Will Smith smällde till Chris Rock. Det kan få konsekvenser. Arkivbild.
31.03.2022 06:56 UPPDATERAD 31.03.2022 07:00
"Herr Smiths agerande vid den 94:e Oscarsgalan var en djupt chockerande, traumatisk händelse att bevittna på plats och på tv. Herr Rock, vi ber om ursäkt för vad du upplevde på vår scen och vi tackar dig för din motståndskraft vid tillfället", säger Oscarsakademins styrelse i ett uttalande.

Inleder utredning

Oscarsgalan gick från förutsägbarhet till kaos när Will Smith stormade upp på scenen under livesändningen i måndags, finsk tid.
Komikern Chris Rock hade dragit ett skämt om Will Smiths fru Jada Pinkett Smiths rakade huvud, något som orsakats av sjukdomen alopecia, som leder till håravfall. Han gav komikern en örfil, följt av kommentaren "Ta inte min frus namn i din jävla mun!"
Enligt akademin utvecklade sig händelserna på ett sätt som man inte kunde ha förutsett.
"Även om vi vill tydliggöra att herr Smith blev ombedd att lämna ceremonin och vägrade, så vill vi också erkänna att vi kunde ha hanterat situationen annorlunda".
Styrelsen har nu formellt inlett en disciplinär utredning av Smiths agerande med motiveringen att han brutit mot akademiens uppförandekod, bland annat kring punkter om "olämplig fysisk kontakt" och "hotfullt beteende".

Rock kommenterade händelsen

Smith kommer att få femton dagar på sig att skriva ett skriftligt svar, och vid nästa styrelsemöte den 18 april ska styrelsen fatta beslut, som kan innebära att Smith stängs av eller utesluts.
Will Smith prisades senare under galan för bästa manliga huvudroll och sade i tacktalet att han hoppades att han skulle bli inbjuden i framtiden. Han har också offentligt bett alla inblandade om ursäkt. Chris Rock har däremot varit tyst, men nämnde enligt Variety händelsen vid en ståuppföreställning i Boston. Han konstaterade att han inte hade mycket att säga.
– Jag håller fortfarande på att bearbeta vad som hände. Jag kommer vid något tillfälle att prata om skiten, och det kommer att vara allvarligt och roligt, sade Rock.
Rock bad Wanda Sykes, en av galans värdar tillsammans med Amy Schumer och Regina Hall, om ursäkt vid galans efterfest, säger Sykes i Ellen DeGeneres pratshow.
– "Varför ber du om ursäkt?", sade jag och han svarade: "Det här skulle ha varit din, Amys och Reginas kväll – ni gjorde ett sånt bra jobb – jag beklagar så, nu kommer det att handla om det här.
Hon beskriver Smiths agerande som beklämmande.
– Jag mådde fysiskt dåligt, och jag är fortfarande lite traumatiserad av det, säger Sykes.

ANDRA LÄSER