Klart: Leksand reser inte till Minsk för att spela hockey

Leksand kommer inte att resa till Belarus för CHL-mötet med Yunost Minsk. Det meddelar ishockeyklubben efter möten med CHL och SHL. – Det hör väl inte till vanligheten att idrottslag gör så här, men vi ser allvarligt på situationen i Belarus och kring mänskliga rättigheter, säger Leksands vd Andreas Hedbom till TT.

Leksand åker inte till Belarus. Arkivbild.
HBL-TT
21.05.2021 18:46 UPPDATERAD 21.05.2021 18:49
Vid onsdagens lottning av grupperna till höstens Champions Hockey League lottades Leksands IF med Ocelari Trinec (Tjeckien), Fribourg-Gottéron (Schweiz) och Yunost Minsk (Belarus). Inga finländska lag lottades med andra ord in i samma grupp som laget från Minsk.
Men något bortamöte i Minsk blir det inte för Leksand. Beskedet går i linje med att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) valde att flytta herrarnas VM från Belarus och att Internationella skidskytteförbundet (IBU) nyligen meddelade att en världscup som planerades i landet i stället flyttas till Finland.
– Det hör väl inte till vanligheten att idrottslag gör så här, men vi ser allvarligt på situationen i Belarus och kring mänskliga rättigheter. Och med bakgrund av att IIHF valt att flytta sitt evenemang och att vi väger in en säkerhetsaspekt och det rådande läget så känns det som ett självklart beslut, säger Leksands vd Andreas Hedbom.
Leksand kommer att möta Yunost Minsk på hemmais – men det är fortfarande oklart vad som händer med bortamötet, förutom att matchen alltså inte kommer att spelas på belarusisk is.
– Vi adresserade frågan redan innan lottningen och tog väldigt allvarligt på det. Vi har en väldigt bra dialog med CHL och jag kan inte säga så mycket kring vilka lösningar som skulle kunna komma fram, men jag tycker att dialogen är bra och konstruktiv, säger Hedbom.
TT: Kan ni straffas för att ni väljer att göra så här?
– Den indikationen har jag inte fått i diskussionerna vi har haft med CHL. Jag upplever att det har varit en förståelse för vårt beslut.
Hedbom vill inte spekulera i om matchen kan komma att spelas på neutral plats, eller om den skulle kunna avgöras på hemmais.
– Nu har vi gjort en ståndpunkt och nu får tiden ha sin gång där vi tillsammans med CHL får försöka hitta en lösning som blir bra.
Helsingforsklubben Jokerit, som spelar i den ryska KHL-ligan, ställde in sin resa till Minsk i höstas. Laget skulle möta Dynamo Minsk men valde, efter att klubben utsatts för skarp kritik och yttre påtryckningar, att inte resa till Belarus. Klubben hänvisade till sina spelares säkerhet då man meddelade om beslutet.

ANDRA LÄSER