Blir de nyländska vattnen en ärtsoppa i sommar? Så här ser algläget ut

Finlands miljöcentral varnar för omfattande algblomningar på södra havskusten i sommar. Forskaren Heidi Hällfors uppmanar dem som rör sig vid havet att vara vaksamma.

Risken för algblomning på den nyländska kusten är betydande i sommar, meddelar Finlands miljöcentral.
Sabina Kyllönensabina.kyllonen@ksfmedia.fi
17.06.2022 12:41 UPPDATERAD 17.06.2022 14:50
Du finner dig på en badstrand en sommardag och tänker ta ett dopp. Innan du hinner ta det första simtaget märker du att det finns gulgröna gryn på vattenytan. Fortsätter du att bada i vattnet?
Om du befinner dig vid den södra havskusten lönar det sig att tänka om i sommar. 
Som det ser ut nu kan utbredningen av cyanobakterier, även kallade blågrönalger, vara minst lika stor det här året som tidigare år. Särskilt Finska viken, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet uppges vara områden som ligger i riskzonen, uppger Finlands miljöcentral i årets prognos.
– Läget just nu är lugnt och normalt för årstiden, men om det blir en varm sommar kan vi förvänta oss utbredda algblomningar, säger Heidi Hällfors vid Finlands miljöcentral SYKE.
Hällfors berättar att näringsämneshalten på dessa havsområden är hög, vilket är orsaken till att de drabbas av cyanobakterier mer än norra havsområden. Den avgörande faktorn är dock väderleken.
– Det handlar i sista hand om hur varmt vattnet blir under sommaren och exempelvis hur vinden driver ytansamlingarna av cyanobakterier.
Under en natt kan till och med svaga vindar förändra en ren strand till en område som är ansatt av algblomning. Om det har bildats mycket cyanobakterier i vattnet kan vinden få det att samlas ihop på ett mindre ställe väldigt snabbt, menar Hällfors.
Hjälp myndigheterna att hålla koll
Då man stöter på vattenområden med cyanobakterier finns det skäl att informera andra. På appen Havaintolähetti kan man registrera sina observationer av cyanobakterier på olika områden.
– Ju fler människor som håller ögonen öppna för cyanobakterier, desto bättre, säger Hällfors.
Också saknaden av cyanobakterier kan meddelas på appen. Enligt Hällfors är det minst lika viktigt att ha data om var det inte finns cyanobakterier, både för myndigheter och vanliga medborgare.
– Om man exempelvis varit och paddlat på ett område helt utan algblomning kan man gå in på appen och tipsa andra om stället. Då kan de också undvika vattenområden, säger Hällfors.
Gifterna som cyanobakterier producerar är en allvarlig hälsorisk, påpekar Hällfors. Genom att lära sig känna igen cyanobakterier i vattnet och informera andra om det gör man en tjänst för sig själv och andra som rör sig till havs och vid sjöar.

Så känner du igen cyanobakterier

Ser ut som gulgröna gryn på vattenytan.
Liknar ränder då de sköljs upp på stranden.
Peta på vattenytan med en käpp. Om det följer med gulaktiga trådar när du lyfter käppen har du hittat cyanobakterier.
Fyll ett genomskinligt kärl med vatten från området du misstänker. Låt vattnet i kärlet stå en timme. Om vattnets grumlighet har stigit till ytan är det sannolikt att vattnet innehåller cyanobakterier.
Pollen i vattnet kan likna algblomning. Du skiljer på pollen och cyanobakterier genom att söka efter pollen även på land. Om exempelvis bryggor och trädgårdsmöbler nära vattnet inte har en pollenyta kan vattnets grumlighet bero på cyanobakterier.
Källa: Finlands miljöcentral

ANDRA LÄSER