Nya varsel om strejk bland Ryanair-anställda

Irlands högsta domstol sätter stopp för Ryanairpiloternas planerade strejk som skulle ha inletts under natten till torsdagen. Samtidigt inledde lågprisbolagets portugisiska kabinpersonal en fem dagar lång strejk och liknande åtgärder planeras i flera länder.

Ryanairs kabinpersonal i Spanien har varslat om strejk i september. Arkivbild.
Ryanairs kabinpersonal i Spanien går ut i strejk nästa månad. Förbunden USO och Sitcla har varslat om strejk under tio dagar i september, främst fredagar och söndagar under hela månaden.
Anledningen är att lågprisflygbolaget har planer på att stänga ner baser på ett flertal platser i Spanien, bland annat på Gran Canaria och Teneriffa. Nya förhandlingar mellan bolaget och fackförbunden är utlysta till nästa vecka.
Ryanair meddelade i juli att bolaget ska minska antalet anställda med upp till 900 personer i Europa.
Bolagets piloter i Irland och Storbritannien har tidigare varslat om strejk i augusti och september.
Men de irländska piloternas strejk, tänkt att gälla torsdag och fredag denna vecka, får nu bakslag av en irländsk domstol. Strejken skulle bryta mot ett ingånget avtal mellan facket och flygbolaget.
Brittiska Ryanairpiloter kommer dock att strejka som planerat med en första omgång från klockan 00.01 på torsdagen till klockan 23.59 på fredagen och en andra omgång i början av september.
I Portugal inledde Ryanairs kabinpersonal en fem dagar lång strejk under tisdagen. Strejken väntas beröra ett fåtal avgångar och störningarna väntas bli minimala.

ANDRA LÄSER