Trångt i trafiken när pendlare återvänder till kontoret: "Det var helt galet"

I dag upphör den riksomfattande rekommendationen om distansarbete. Hälsomyndigheterna rekommenderar att man stegvis trappar upp närarbete, men de pendlare HBL talat med berättar redan om trängsel i trafiken.

Ville Lehtonen tog sig till Helsingfors centrum på tisdagsmorgonen och märkte av en ökad trängsel.
01.03.2022 11:50 UPPDATERAD 01.03.2022 13:33
Morgonpendlarna anländer till Kampens köpcenter i Helsingfors, en knutpunkt för metro- och busslinjerna. HBL är på plats.
För många bestod den här tisdagsmorgonen av den första resan till kontoret efter två år av distansarbete. I dag upphörde rekommendationen om distansarbete att gälla och arbetsplatser öppnade åter dörrarna för sina arbetstagare.
Människor väller ut ur köpcentret i vågor. Folkströmmarna kan man förutse, några minuter efter kollektivtrafikens ankomst blir rusningen stor. Många småspringer, "jag är sen till morgonmötet" är ett vanligt svar när HBL:s reporter ställer några frågor. Andra undviker ögonkontakt, kanske inte så konstigt. På Narinken samlas nämligen ofta försäljare av alla slag.
Ville Lehtonen har några minuter att avvara. Han har tagit bussen till Helsingfors centrum från Esbo.
– Det var mycket mera folk än vanligt. Det var "helt mental", helt galet.

Är det din första dag tillbaka efter distansarbete?

– Nej, jag har jobbat på kontoret också de senaste två åren.
Vanligtvis brukar det vara rätt lugnt i trafiken en vanlig arbetsdag, säger han.
– Men nu var det mera pendlare i bussen. Jag märkte också att det var många bilar i Gräsviken, till och med bilköer.

Arbetsgivarna gör bedömning

Även om distansarbete inte längre rekommenderas är det upp till arbetsgivarna att göra en egen bedömning. Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att en bedömning ska göras baserad på arbetstagarnas inställningar och hälsomyndigheternas bedömning av epidemiläget i regionen. Ministeriet betonar också att epidemiläget snabbt kan förändras.
Hygien- och skyddsåtgärder ska fortfarande tas på arbetsplatsen. Dessutom ska en flexibel kombination av distansarbete och arbete på arbetsplatsen vara möjlig.

ANDRA LÄSER