53 miljoner dollar höll på att försvinna på Ethereum

Ethereums skapare Vitalik Buterin föreslog snabbt lösningar när stölden uppdagades. De här lösningarna accepterades dock inte av alla. Bild: EPA-EFE/YONHAP

Eftersom blockkedjan är en ung teknologi finns det förstås ännu en del saker som måste finslipas. Både bitcoin och Ethereum har drabbats av en del motgångar. En av Ethereums största motgångar skedde förra sommaren.

Sommaren 2016 kunde man på hbl.fi (17.6.2016) läsa om ett massivt rån som ingen hade hört talas om. Någon höll på att stjäla 53 miljoner dollar från applikationen Decentralized Autonomous Organisation, DAO, på Ethereum. DAO var ett projekt där användare kunde investera pengar eller Ether i utbyte mot att få rösträtt om hur pengarna ska användas.

DAO blev väldigt framgångsrikt och ska ha lockat investeringar uppemot 150 miljoner dollar. Problemet var bara att det fanns en liten bugg i koden för DAO:s smarta kontrakt på Ethereum. Den här buggen lyckades någon utnyttja för att stjäla 53 miljoner dollar ur projektet. På grund av en funktion i DAO kunde den här personen inte lyfta pengarna direkt, utan det fanns tid att fundera på en lösning på problemet.

Det hela slutade med att man i princip hoppade tillbaka i blockkedjan till ett läge precis innan attacken skedde. Men det här betydde också att blockkedjan delade sig. Tanken var att alla skulle hoppa över till den nya kedjan, men alla tyckte inte att det här var rätt lösning och den gamla kedjan levde därför kvar. Det gör också att det i dag i princip finns två Ethereum-kryptovalutor: Ether och Ether classic. Den primära Ethereum är dock betydligt värdefullare i dagens läge än Ethereum classic. Men personen som utnyttjade buggen kan ändå ha kommit över en betydande summa pengar i Ethereum classic.

En sak värd att notera är att buggen inte fanns i Ethereum i sig utan i DAO. Trots det gjordes lösningen i själva Ethereum-blockkedjan.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54