53 miljoner dollar höll på att försvinna på Ethereum

Ethereums skapare Vitalik Buterin föreslog snabbt lösningar när stölden uppdagades. De här lösningarna accepterades dock inte av alla. Bild: EPA-EFE/YONHAP

Eftersom blockkedjan är en ung teknologi finns det förstås ännu en del saker som måste finslipas. Både bitcoin och Ethereum har drabbats av en del motgångar. En av Ethereums största motgångar skedde förra sommaren.

Sommaren 2016 kunde man på hbl.fi (17.6.2016) läsa om ett massivt rån som ingen hade hört talas om. Någon höll på att stjäla 53 miljoner dollar från applikationen Decentralized Autonomous Organisation, DAO, på Ethereum. DAO var ett projekt där användare kunde investera pengar eller Ether i utbyte mot att få rösträtt om hur pengarna ska användas.

DAO blev väldigt framgångsrikt och ska ha lockat investeringar uppemot 150 miljoner dollar. Problemet var bara att det fanns en liten bugg i koden för DAO:s smarta kontrakt på Ethereum. Den här buggen lyckades någon utnyttja för att stjäla 53 miljoner dollar ur projektet. På grund av en funktion i DAO kunde den här personen inte lyfta pengarna direkt, utan det fanns tid att fundera på en lösning på problemet.

Det hela slutade med att man i princip hoppade tillbaka i blockkedjan till ett läge precis innan attacken skedde. Men det här betydde också att blockkedjan delade sig. Tanken var att alla skulle hoppa över till den nya kedjan, men alla tyckte inte att det här var rätt lösning och den gamla kedjan levde därför kvar. Det gör också att det i dag i princip finns två Ethereum-kryptovalutor: Ether och Ether classic. Den primära Ethereum är dock betydligt värdefullare i dagens läge än Ethereum classic. Men personen som utnyttjade buggen kan ändå ha kommit över en betydande summa pengar i Ethereum classic.

En sak värd att notera är att buggen inte fanns i Ethereum i sig utan i DAO. Trots det gjordes lösningen i själva Ethereum-blockkedjan.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning