"George Floyd!" skanderade Senatstorget när 3 000 personer demonstrerade mot polisvåld och rasism

– Det som händer i dag är en tillbakagång till kolonialismen och människor har fått nog. Rasismen är ett problem i hela världen och något som oroat mig så gott som hela mitt liv. Det säger Sasha Huber som talade till folkmassan vid Senatstorget. Hon menar att den rasism som stigit upp till ytan i USA även finns i Finland.

Senatstorget fullt av människor för första gången på länge.
03.06.2020 20:33 UPPDATERAD 04.06.2020 14:32
För en dryg vecka sedan dödades den svarta amerikanen George Floyd av en vit polis i staden Minneapolis i delstaten Minnesota. Senare kom det fram att Floyd kvävts till döds av en polis som tryckte knät mot hans hals.
Händelseloppet filmades av en förbipasserande personer. På videorna syns hur den vita poliskonstapeln trycker sitt knä mot Floyds nacke medan han upprepade gånger klagar på andnöd. Klippen har spridits i olika medier och lett till omfattande protester runtom i USA.
Demonstrationerna mot polisernas övervåld har fortsatt världen över, och på onsdagen var det Helsingfors tur att samlas till en manifestation.

Polis: Uppemot 3 000 personer här

Till en början sitter många av demonstranterna på kyrkans trappor. Så snart programmet inleds uppmanas alla att gå ner på torget. Det blir trångt om saligheten. På grund av coronaviruset uppmanas alla deltagare att hålla säkerhetsavstånd till varandra, på grund av coronaviruset.
Sara Balhass är en av arrangörerna. Hon säger att det viktigaste med onsdagens demonstration är gemenskapen: Att folk samlas och kämpar för rättvisan.
Sara Balhass säger att orsaken till folksamlingen är tråkig men att det gör henne glad att så många dykt upp.
– Bara för att det inte syns lika tydligt i Finland betyder det inte att problemen inte finns här, säger Balhass.
Hon är nöjd med uppslutningen och säger att arrangörerna inte hade väntat sig så många deltagare.
– Trots att det är en sorglig orsak att samlas är jag glad. Glad att se att så här många människor samlats och sluter upp mot rasismen.
Äldre konstapel Janne Korhonen vid Helsingforspolisen uppskattar folkmängden till 2 000–3 000 deltagare. Men poliserna har ändå inte fått order om att upplösa mötet. Korhonens gissning bestyrks av Helsingforspolisen, som twittrar att cirka 3 000 personer samlats på Senatstorget.
– Det är en knepig situation och det skulle vara mycket svårt att hindra den här demonstrationen. Vi är nu i den här situationen och vi hoppas såklart att viruset inte sprider sig här, men gör det så finns det inte mycket att göra åt saken, säger konstapel Janne Korhonen.
Demonstrationen hade fått tillstånd av myndigheterna, trots att folksamlingen redan i ett tidigt skede såg ut att överstiga de tillåtna 500 personerna. Enligt evenemangets Facebooksida hade ungefär 3 000 personer meddelat om deltagande och ytterligare över 4 000 personer anmält sitt intresse för demonstrationen.
Efter att programmet hållit på i en dryg timme kom polisordern om upplösning. Helsingforspolisen twittrade strax efter klockan 18 att arrangörerna meddelat folksamlingen om att demonstrationen är över, något som även stämde överens med det planerade programmet.

Black Lives Matter

Förra veckans händelser har åter väckt liv i diskussionen om diskriminering och institutionaliserad rasism i USA. Demonstrationerna har nu spridit sig utanför USA:s gränser och exempelvis i de nordiska länderna har man uttryckt solidaritet i olika sociala medier.
George Floyd och andra som dött av polisvåldet i USA hedredes med svarta inlägg på sociala medier i tisdags. Många av dem som deltog i den digitala protesten hade taggat den amerikanska ambassaden i Finland. Onsdagens demonstration var enligt arrangörerna en solidaritetsförklaring för folkrörelsen Black Lives Matter.
En av talarna, Sasha Huber, säger att problemet inte är begränsat till USA. För Finlands del gäller det att satsa på kommunikation och att tala öppet om problemen, säger hon.
Sasha Huber säger att rasism är något hon även tacklar i sin konst.
– Det som händer i dag är en tillbakagång till kolonialismen och människor har fått nog. Rasismen är ett problem i hela världen och något som oroat mig så gott som hela mitt liv, säger Huber.
20-åriga Onni Afoumou säger att den här demonstrationen visar att alla har en plats i Finland. Något han säger att är viktigt då det till och med finns riksdagsledamöter som häver ur sig rasistiska utlåtanden.
Onni Afoumou<b> </b>berättar att tillställningen visar att alla har en plats i Finland.
– Jag bor i Finland, men jag ser kanske inte ut som den genomsnittliga finländaren och då är det inte särdeles trevligt att läsa på Twitter att jag har sämre gener, säger han.
Omkring klockan 19 hade de flesta deltagarna gett sig av. Men demonstrationerna fortsatte på andra ställen och i mindre grupper.
Demonstranter lägger ned sina plakat på Alexandersgatan i Helsingfors.
Rättelse: Namnet Afoumou var felstavat i en tidigare version av artikeln.

ANDRA LÄSER