Storängen behöll försprånget ända till mål – Felix sprang hem guldet med tejpat lår

Ankaret Felix Selenius visste redan när han fick stafettpinnen av klasskompisen Mia Björklund att han skulle ta hem segern i gatustafetten till Esbo och Storängens skola. – Mina lagkompisar hade dragit upp ett så stort försprång att jag lugnt kunde springa som etta i mål, trots att jag är skadad och har tejpat benet, sade Selenius strax efter målgång.

Storängen skola från Esbo vann lågstadieskolornas gatustafett med laget Kasper Storbacka, Felix Selenius, Johan Sandvall, Kasper Hilo, Linn Leppävuori, Sofia Hämelin, Saga Andersson och Mia Björklund.
20.05.2022 20:18 UPPDATERAD 20.05.2022 20:24
Det blåser iskallt på gräsmattan inne på Olympiastadion där trötta ankare slänger sig ner för att hämta andan efter målgången i lågstadieskolornas gatustafett mixed. Men alla är inte trötta, eller ens frusna.
Felix Selenius från Storängens skola i Esbo är inte speciellt andfådd då han intervjuas, först av Yle och strax efter av HBL.
– Det känns inte alls kallt längre. När jag stod utanför Stadion och väntade på växlingen var det kallt, då frös jag. Men nu känns det bara bra, säger Felix Selenius anspråkslöst.
Han får länge representera sitt lag helt ensam, då det tar sin tid för lagkompisarna att löpa tillbaka till Stadion från sina platser ute i terrängen.
Felix Selenius berättar att han inte var helt i toppform under guldloppet.
– Jag försträckte låret under en av våra träningar i Otnäs inför Stafettkarnevalen, så jag har egentligen inte kunnat träna löpning på ett par veckor. Jag har bara varit med och övat växlingar med laget. Nu sprang jag med benet tejpat, säger han och visar tejpningen som döljs av shortsen.
Johan Sandvall (i mitten), Sofia Hämelin, Saga Andersson, Kasper Storbacka och de övriga eleverna i Storängens röda skjortor springer över gräsmattan för att möta ankaret Felix Selenius (till vänster) som tog laget först över mållinjen.
Storängen skola var med i tätstriden under så gott som hela gatustafetten. Sofia Hämelin sprang första sträckan inne på stadion innan Kasper Storbacka på andra etappen förde ut stafetten i parken utanför.
Det var Johan Sandvall på sjätte sträckan som lyfte upp Storängen till ledning.
– När jag fick pinnen låg vi tvåa, ett halvt banvarv efter ledaren. Jag använde all min energi på att springa i ifatt det laget. Det kändes inte så mycket i benen, utan mera i halsen, det berodde kanske på att det var nedförsbacke och jag sprang ganska fort. Flera lag närmade sig bakifrån, men jag ville inte släppa någon förbi, så jag ökade farten och kunde växla till Mia som etta, berättar Johan Sandvall ivrigt.
Mia Björklund hade inga problem att hålla den ledningen.
– Jag sprang för fullt hela vägen, jag ville öka på vår ledning. Jag springer till skolan varje dag, men annars brukar jag inte alls springa alls på fritiden. Jag tränar konståkning, säger Mia Björklund.
Storängens skolas segertid var 19.09,3. I laget löpte Sofia Hämelin, Kasper Storbacka, Linn Leppävuori, Kasper Hilo, Saga Andersson, Johan Sandvall, Mia Björklund och Felix Selenius.
På andra plats kom Centrumskolan i Oravais i Österbotten, 15 sekunder efter vinnarna.
Granhultsskolan från Grankulla var trea med laget Sam Lindberg, Felix Byman, Noel Gröndahl, Axel Grannas, Nelia Nyman, Mathilda Langenskiöld, Kira Moberg och Linnea Panelius.
Bronset gick till Grankulla och Granhultsskolans första lag på tiden 19.33,4. I laget sprang Linnea Panelius, Axel Grannas, Nelia Nyman, Noel Gröndahl, Kira Moberg, Sam Lindberg, Mathilda Langenskiöld och Felix Byman.
Segraren från tre år tillbaka, Mattlidens skola, placerade sig nionde den här gången. Sammanlagt 137 lag deltog i gatustafetten mixed åttamannalag.

ANDRA LÄSER