NBA-stjärnan pudlar efter antisemitiskt Twitterinlägg

Kyrie Irving i NBA-laget Brooklyn Nets har varit i hetluften igen. Den här gången efter han på Twitter delade en länk till en film som bygger på en bok med antisemitiskt innehåll. Nu ber han, efter en massiv kritikstorm, om ursäkt.

Brooklyn Nets Kyrie Irving. Arkivbild.
03.11.2022 08:24 UPPDATERAD 03.11.2022 08:33
Det var i förra veckan som Irving länkade till filmen.
Både NBA och Brooklyn Nets ägare Joe Tsai kom därefter med uttalanden som fördömde inlägget.
"Jag är besviken över att Kyrie verkar stödja en film baserad på en bok full av antisemitisk desinformation", sade Tsai.
Men Irving både stod på sig och försvarade sig. I lördags sade han att den antisemitiska etikett som satts på honom inte stämmer med verkligheten.
– Jag omfamnar och vill lära mig av alla samhällsskikt och religioner, sade Irivng, som sedan trots allt tog bort inlägget i söndags.
Under måndagens match mot Indiana Pacers bar flera åskådare tröjor med budskapet "Bekämpa antisemitism" på.
Men så på onsdagen kom ett gemensamt uttalande från Irving, Brooklyn Nets och medborgarrättsorganisationen ADL om att basketlaget och Kyrie Irving vardera skänker 500 000 dollar till grupper som arbetar mot hatbrott. Irving medger nu också dåligt omdöme från hans sida.
"Jag är medveten om de negativa effekter mitt inlägg orsakade den judiska gemenskapen och jag tar ansvar för det. Jag tror inte att allt som sägs i dokumentären var sant eller speglar min moral och mina principer", säger Irving i uttalandet.
I fjol stoppades Irving från spel då han vägrade vaccinera sig mot covid-19, ett krav i flera av de delstater som NBA spelar. Han har tidigare exempelvis också bestraffats för att ha vägrat prata med journalister i samband med matcher.

Markkanen med fjorton poäng

I nattens NBA förlorade säsongsinledningens stora utropstecken Utah med 103-100 Dallas där superstjärnan Luka Doncic var på spelhumör med 33 poäng. Utahs Lauri Markkanen har inlett säsongen i Utah Jazz utmärkt men mot Dallas blev det bara 14 poäng.
Utah tippades allmänt som ett bottenlag i årets NBA utan någon som helst chans att ta sig till slutspel men laget har överraskat positivt och vunnit sex av nio matcher.
Markkanen har gjort 22 poäng i snitt för mormonstadens stolthet.
Lauri Markkanen.

ANDRA LÄSER