Janssons frestelse och karelsk gryta är mat för en äkta ”boomer"

Fetafyllda smördegspajer i all ära, men den just nu så politiskt aktuella ”boomer”-generationen är uppvuxen på rejälare kost. Janssons frestelse och karelsk gryta vankades till fest – och ibland också i vardagslag.

Klassisk boomer-kost blir det i dagens Stefan vid spisen.
28.10.2021 19:00 UPPDATERAD 07.11.2021 14:20
I dag bekantar vi oss med de två lättlagade klassikerna, som har överlevt alla trender och matsnobberier. Som för- och efterrätt väljer vi 1970-talsfavoriter igen: fyllda gurkor och tomater samt chokladkräm.
”Karjalanpaisti”, den karelska grytan, erövrade Finland på 1950-talet när de 400 000 evakuerade karelarna hade bosatt sig runtom i landet och började ordna byafester. Om karelsk stek är något av Finlands nationalrätt så kunde man kalla Janssons frestelse för Sveriges nationalrätt.
Det finns flera anekdoter om vem som gav namn åt Janssons frestelse. En av dem handlar om en populär svensk film från 1928 med samma namn, men den festligare är Wikipedias variant om operasångaren Per ”Pelle” Adolf Janzon (1844–1889). Janzon var den samtida operapublikens stora gunstling, trots att kritikerna ansåg att hans kraftfulla och välljudande röst hade sina brister på grund av anspråkslös skolning. I sällskapslivet på bland annat Grand Hotel i Stockholm var han känd som en bullrig och levnadsglad broder och god kompis med August Strindberg.

ANDRA LÄSER