I dag bekantar vi oss med de två lättlagade klassikerna, som har överlevt alla trender och matsnobberier. Som för- och efterrätt väljer vi 1970-talsfavoriter igen: fyllda gurkor och tomater samt chokladkräm.
”Karjalanpaisti”, den karelska grytan, erövrade Finland på 1950-talet när de 400 000 evakuerade karelarna hade bosatt sig runtom i landet och började ordna byafester. Om karelsk stek är något av Finlands nationalrätt så kunde man kalla Janssons frestelse för Sveriges nationalrätt.
Det finns flera anekdoter om vem som gav namn åt Janssons frestelse. En av dem handlar om en populär svensk film från 1928 med samma namn, men den festligare är Wikipedias variant om operasångaren Per ”Pelle” Adolf Janzon (1844–1889). Janzon var den samtida operapublikens stora gunstling, trots att kritikerna ansåg att hans kraftfulla och välljudande röst hade sina brister på grund av anspråkslös skolning. I sällskapslivet på bland annat Grand Hotel i Stockholm var han känd som en bullrig och levnadsglad broder och god kompis med August Strindberg.
ANDRA LÄSER
Traditioner
Från Jakobstad till Borgå – så här skiljer sig studentfirandet åt i Svenskfinland
03.06.2023 05:00

Skärgård
Lyxkryssare körde ut turister till Örö i hård vind och gungig sjö: ”En del av upplevelsen att allt inte går som på räls”
02.06.2023 16:03

Turism
Finländarna trötta på Stockholm: ”Man kan gå uppför Drottninggatan och shoppa, men vet inte vad annars man skulle göra”
02.06.2023 06:36


Miljö och klimat
Den här arten kan vara nyckeln till Östersjöns överlevnad – planteras ut på havsbottnen i Hangö
03.06.2023 05:01
