Ledare: Rör inte min prilla!

Somliga snusar vidare oberört, andra gråter och snusar. Så kan man sammanfatta reaktionerna på läckta EU-planer som skulle innebära en potentiell skattesmäll för snuset. Men handlar alltsammans om en storm i ett askfat?

Snus är en smuggelvärdig vara, får finländska Tullen erfara gång på gång.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
28.11.2022 11:46 UPPDATERAD 28.11.2022 12:01
Vafalls? I helgen började hashtaggen #swexit, alltså ett svenskt EU-utträde, trenda på Twitter. Anledningen är ett läckt dokument från EU-kommissionen, som svenska och brittiska medier tagit del av. Om förslaget blir verklighet kunde priset på en dosa snus fördubblas.
Kvällstidningarna gottade sig, genast började kändisar ventilera sin ilska mot ”Bryssel”. Kriminalnestorn och storsnusaren Leif GW Persson skämtade att han kommer att hamstra åt sig ”ett jättelager”. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade förslaget för ”orimligt” och lovade att regeringen fortsätter ”stå upp för det svenska snuset”. Att frågan går till regeringsnivå och omhuldas av finansministern visar vilken känslomässig laddning snuset har.
År 1724 uppmuntrade kung Fredrik I till tobaksodling över hela Sverige, för att göra landet självförsörjande. År 1964 försvann den sista tobaksodlingen i Skåne. Men snuset består.

ANDRA LÄSER