Krönika: Potatisskalning och hemmafruns vardag toppar listan

1 ­600 filmregissörer, akademiker och kritiker har nyligen valt den till världens bästa film. Det är svårt att protestera. En film som lyckas göra potatisskalning till någonting starkt laddat är precis vad vår rastlösa tid behöver.

Delphine Seyrig skalar potatis med en sällan skådad existentiell fasa i filmen Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles.
KrönikaPhilip Teir
10.01.2023 07:01 UPPDATERAD 10.01.2023 08:18
Det är energikris i Bryssel 1974, precis som i Finland 2023. Gula lappar på postkontoret uppmanar invånarna att spara energi. En hemmafru ska posta ett brev till en släkting i Kanada. Kameran vilar länge, länge på kön.
Hon måste hinna hem innan hon tar emot dagens kund, som hon har sex med i sitt sovrum mot betalning. Pengarna placerar hon i en soppskål på vardagsrumsbordet. Hon brukar koka potatis under sexakten.
Men just i dag händer det som inte får hända: potatisen kokar över. Hon blir tvungen att springa till affären och köpa nya potatisar eftersom sonen, som kommer hem från skolan på eftermiddagen, väntar sig en rejäl middag. Hon har köpt schnitzel som hon redan panerat och lagt på balkongen.

ANDRA LÄSER