Ryssland anklagas för cyberattack mot Georgien

Omkring 15 000 georgiska sajter tillhörande myndigheter, medier och privatpersoner slogs ut i en cyberattack, som även släckte sändningarna från landets två största tv-kanaler. Nu pekas Ryssland ut som ansvarigt.

Ryssland påstås ligga bakom fjolårets storskaliga cyberattack mot Georgien. Arkivbild.
Georgien anklagar grannlandet för att ligga bakom attacken den 28 oktober i fjol – och får stöd av Storbritannien och USA. Enligt den brittiska myndigheten för cybersäkerhet NCSC ligger den ryska underrättelsetjänsten GRU "med den högsta graden av sannolikhet" bakom angreppet.
– GRU:s vårdslösa och fräcka kampanj av cyberattacker mot Georgien, ett suveränt och självständigt land, är fullständigt oacceptabel, säger den brittiska utrikesministern Dominic Raab.
USA:s utrikesdepartement kallar angreppet en del av "ett pågående mönster av farlig cyberverksamhet gentemot en rad länder".
GRU har tidigare kopplats till en rad större cyberangrepp, inklusive hackerattacken mot Demokratiska partiet i samband med det amerikanska presidentvalet 2016.
Det ryska utrikesdepartementet förnekar emellertid inblandning i fjolårets angrepp.
– Ryssland har inte och planerar inte att blanda sig i Georgiens interna angelägenheter på något sätt, säger vice utrikesminister Andrei Rudenko enligt nyhetsbyrån RIA.
Relationerna mellan Ryssland och den tidigare Sovjetrepubliken Georgien har länge varit fientliga. Länderna utkämpade ett kort men blodigt krig 2008 och Ryssland stöder aktivt de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien.

ANDRA LÄSER