Fader Alexander i Tbilisi: ”EU ska inte undervisa oss i hur vi ska leva”

För omvärlden ser det ut som om Georgien står och väger mellan Kremls och västs inflytande. Tusentals demonstranter stoppade förra veckan ”den ryska lagen” mot så kallade utländska agenter. Nu fortsätter politiska opponenter i Georgien att tävla i att utnämna varandra till ryska spioner. Men i botten påverkar framför allt samma sorts konservativa högerpopulism som i Polen och Ungern.

Det är klart att Georgien ska gå med i EU. Det finns inga alternativ. Men EU låter indirekt förstå att vi borde byta regering för att få gå med. Så fungerar det inte. Man måste stå upp för sig själv och för den man är, säger fader Alexander på Sankt Mikaelskyrkan i Tbilisi.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
18.03.2023 05:01
Koltrasten sjunger utanför fader Alexanders lilla kyrka, ett stenkast från floden Kura i centrala Tbilisi. Körsbärsträden blommar. Prästen nynnar på John Lennon-låtar medan han visar oss runt i sin lilla kyrka, dess konstateljé och övningslokal för hans rockband. Sedan håller han en liten föreläsning om georgisk körsång.
– På 1800-talet förbjöd Ryssland georgiska körer i kyrkan. Men vi lyckades bevara våra sånger, tack vare att det fanns notkunniga präster som skrev ner dem.
Den mäktiga georgiska körsången är ett kristet arv. Georgien är ett av världens äldsta kristna länder – något som enligt fader Alexander automatiskt knyter Georgien till väst.

ANDRA LÄSER