Honkala trea i legendariskt ultralopp – "överraskande lätt i slutet"

Noora Honkala var trea i det legendariska, 246 km långa ultraloppet Spartathlon. Hon förbättrade sitt rekord med nästan sex timmar.

Noora Honkala var överraskad över hur bra hon klarade av att springa ännu i slutet.
Marcus Lindqvist
27.09.2021 14:00 UPPDATERAD 27.09.2021 14:55
Noora Honkala, 29, korsade mållinjen i Sparti under lördagsmorgonen efter 26 timmar, 27 minuter och 14 sekunder – tredje snabbast bland kvinnorna och tionde snabbast totalt. Honkalas tid var den femte snabbaste tiden någonsin hittills av en kvinna i Spartathlon.
– Jag hade inte trott att det skulle gå så här bra. Den första dagen var ändå relativt varm. Det gällde att få i sig tillräckligt med vätska, salt och energi hela tiden. Jag hade inga problem med magen. Det var en nyckelfaktor, säger Honkala, 29.
Den största motgången kom under natten mot lördagen, då Honkala glömde att ta på sig en pannlampa under vätskestationen innan det skymde, och hon tvingades springa i mörkret i tiotals kilometer. Hon hade tur då hon i det skedet fick sällskap av en norrman.
– Jag kunde springa i hans ljuskägla tills jag fick en egen pannlampa vid 140 km. Det var egentligen bra, vi kunde utväxla några ord och peppa varandra, säger Honkala.
Efter 160 km tar sig löparna genom bergspasset Sangas i mörkret. Det gick bra, men:
– Jag fick näsblod uppe på toppen. Läkarna ville inte låta mig fortsätta innan det slutade, så jag tvingdes stanna en stund. Jag tog det riktigt lugnt utför det är en stenig och förrädisk stig utför, säger Honkala.
De sista milen mot Sparti sluttar flackt utför längs med motorvägen. Det låter lätt, men med trötta ben är det jobbigt.
– Jag passerade några män som tvingades gå i utförsbacken när lårmusklerna bara var slut. Jag kunde lätt springa med 5.30-fart. Jag var riktigt överraskad över hur lätt och smärtfritt det gick i slutet, säger hon.
Honkala tog endast några kortare pauser längs med vägen. Det fungerar inte att ta alltför långa pauser, då blir det svårt att fortsätta, men det lönar sig att dra andan nu och då.
– Det blir nog väldigt ont i benen längs med vägen, men det lättar att sitta ned en stund, dricka och äta lite, och mentalt få ett avbrott, säger hon.
Efter bergspasset var dessutom USA:s Marisa Lizak väldigt nära. Så nära att hon hotade Honkalas tredje plats.
– Jag var helt säker på att hon skulle avbryta, hon var riktigt illa däran i ett skede, och jag fick hjälpa henne lite. Lyckligtvis kom vi snart till en vätskestation. Men hon tog sig samman, började närma sig, och jag tänkte redan att det blir en slutspurt sista 60-70 km, säger Honkala.
– Hon tröttnade ändå under motorvägen, det blev till slut 40 minuter mellan oss, och jag kunde i lugn och ro njuta av att gå i mål i Sparti.
Lettlands Diana Dzaviza vann med tiden 25.24,25. Ungerns Zsuzsanna Maráz var tvåa med 26.00,14. Greklands Fotis Zisimopoulos vann herrarnas lopp med tiden 21.57.36 – den näst snabbaste tiden någonsin hittills.
Det här var Honkalas femte start i det legendariska, 246,8 km långa ultraloppet mellan Aten och Sparti. Senast, för fyra år sedan, låg hon länge i tätstriden innan hon tvingades avbryta. Sedan dess har hon koncentrerat sig på att förbättra sin fartreserv. I somras deltog hon bland annat i Kalevaspelen, där hon sprang 10 000 m på 37.06,87.
– Fartreserven hjälper definitivt. I det här skedet, efter att ha sprungit ultralopp i snart 10 år, räcker det inte mera med att bara springa superlätta distanspass om jag vill bli höja min nivå. Det gäller att ha en mångsidig kondition, ha musklerna i bra form, och kunna springa med bra teknik också då man är trött, säger Honkala.
– I slutet sprang jag mycket långsammare än min vanliga träningsfart, cirka 6.20/km där det var flackt, men det gick mycket lätt, och jag kände att den farten kan jag hålla hur länge som helst. Jag tror det beror på att jag tränat med högre farter.
Efter målgången uppsökte Honkala förstahjälpen, där hon fick vätskedropp och hjälp med några blåsor. Resten av dagen mestadels sov hon.
– Under söndagen var kroppen ganska mör, men redan i dag känns det bättre. Vi tog en tidig promenad. Kroppen återhämtar sig så småningom. Men det blir knappast någon löpning under de närmaste två veckorna.
Marianne Mäkinen var åtta i årets Spartathlon med tiden 32.50.56. Det är den tredje snabbaste tiden av en finländare i kvinnornas kategori i Spartathlon.
Teija Honkonen var trea år 2018 med tiden 28.36,08. Förut har Seppo Leinonen (1992) och Janne Kankaansyrjä (2004) tagit tredje plats i herrklassen i Spartathlon.

ANDRA LÄSER