Några timmar i traktorn plöjandes gör under för humöret

"Det finns en stor framåtanda inom lantbrukarkåren. Jag bara önskar att utmaningarna och ifrågasättandet inte blir för stora."

24.10.2021 21:15
Utanför fönstret en jämngrå vägg. Jag var ute ett par timmar och matade djuren och kopplade om några maskiner och blev genomblöt och kall in i märgen. De rena arbetskläderna är nu leriga och våta. I lantbruksgrupperna på sociala medier klagar bönderna på de skyhöga bränsle- och gödselpriserna och man ondgör sig över att det igen pekats på jordbrukets utsläpp. På radio talar en spannmålsodlare om den obefintliga lönsamheten. I hushållet har vi mensvärk och förkylning. En riktigt dålig dag med andra ord. Men i grunden är jag positiv så låt mig försöka vända på det här.
Några timmar i traktorn plöjandes gör under för humöret, även om just den här åkern är ett suveränt exempel på det böljande skärgårdslandskapet min gård finns i. Inte en rak kant och flera krumbukter och åkerholmar gör minsann plöjandet krävande. Dessutom är det med rätta ifrågasatt att plöja nu för tiden. Det sjunker hastigt i bränsletanken, man frigör näringsämnen som riskerar rinna ut i vattendrag och man stör det mikrobliv och den struktur som byggts upp i marken under de år åkern legat i vall, alltså gräs och klöver. Men vi har ännu inte hittat något bättre alternativ när vi vill byta eller förnya grödan. Däremot har jag valt att sätta några mindre och besvärliga åkrar i rörflen eftersom det är en gröda som kommer igen och igen i många år utan att plöja emellan. Från den kan vi få både foder och strö till dikorna. Dessutom funderar vi på hur vi kan förändra odlingen så vi kan ha vall ett år längre utan att förlora i spannmålsareal, vilket också skulle leda till färre plöjningar.

ANDRA LÄSER