Förebilden Tim Sparv: "Använd era röster"

Landslagskaptenen Tim Sparv har fungerat som en av den finländska fotbollens stora förebilder i flera års tid. Nu kan han också titulera sig Årets förebild.

Tim Sparv.
13.01.2022 20:56 UPPDATERAD 14.01.2022 06:39
Finlands fotbollsherrars erfarna kapten Tim Sparv lade av sin spelarkarriär efter en sommar med ett oförglömligt EM och ett VM-kval där fansen för första gången på länge vågade drömma om en plats i VM. Sparv var inte en ledare bara på fotbollsplanen utan ledde med sitt exempel också utanför de gröna gräsmattorna bland annat genom att ta upp jämställdhets- och människorättsfrågor samt kampen mot rasism.
Att 34-åringen på Idrottsgalan fick priset för Årets förebild var knappast någon massiv överraskning.
– Det lönar sig att använda sin röst och inte bara tala om idrottsprestationer. Jag har njutit av det och det har gett mig mycket. Många har kommit upp till mig och berättat att de tycker att vi (landslaget) är bra typer och det har fått mig att förstå hurdan roll vi har i vårt samhälle. Använd era röster. Hitta ett ämne som intresserar och engagerar dig, säger Sparv.

Tränarkarriär

Sedan Sparv lade av sin aktiva karriär har han fått njuta av att tillbringa tid med sin familj. En lugn jul med frun och dottern smakade gott – men samtidigt har tankarna kretsat runt det "nya livet", livet efter karriären.
– Jag har förberett mig bra för det men har nog hört av gamla lagkompisar att det kan vara överraskande svårt att anpassa sig. Det här är en intressant period i mitt liv och jag njuter av att få göra egna grejer och vara med familjen.
I framtidsplanerna finns en tränarkarriär. Nästa steg mot den finns redan planerade.
– Jag kommer att träffa människor, bekanta mig med nya omgivningar och samla mer lärdom och information och så på sommaren förhoppningsvis hitta en omgivning som är bra för mig och förstås för familjen, säger Sparv.
– Men först ska jag ta det helt lugnt.

ANDRA LÄSER