I dag: Niinistö träffar Erdogan i Ankara

Finlands och Turkiets presidenter möts i Erdogan palats i Ankara. Erdogan väntas ge besked om ratificeringen av Finlands Natomedlemskap under eftermiddagen.

President Sauli Niinistö är i dag i Ankara där han träffar sin turkiske presidentkollega Erdogan.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
17.03.2023 12:10 UPPDATERAD 17.03.2023 14:28
President Sauli Niinistö träffar i dag på eftermiddagen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Mötet börjar klockan 13.30 och en gemensam presskonferens har utlysts till klockan 15.45.
I dag på förmiddagen lade Niinistö ner en krans vid Atatürks mausoleum. Mustafa Kemal Atatürk grundade det moderna Turkiet och var dess förste president.
Förväntningen är att Erdogan ska ge besked om att han skickar ratificeringen av Finlands Natomedlemskap vidare till det turkiska parlamentet.
Senare i kväll ska Niinistö också hålla en presskonferens för finländska medier.
Utrikespolitiska källor har sagt till HBL att Turkiet kommer att ratificera Finlands Natomedlemskap. Däremot godkänner Turkiet ännu inte Sverige som medlem. Erdogan sade i onsdags att landet kommer att ”infria sitt löfte” då han tillfrågades om Finlands Natomedlemskap.
”Det var känt att president Erdoğan vill träffas och infria sitt löfte direkt från president till president när han väl fattat sitt beslut om Natoratificeringen. Turkarna har önskat att jag är på plats och kvitterar ut deras svar då de kommer med beskedet. Självfallet svarade jag positivt på inbjudan och åker för att ta emot hans viljeyttring”, skrev president Niinistö i ett uttalande efter att det stod klart att han skulle träffa Erdogan.

ANDRA LÄSER