Alberga skola deltar för första gången i Stafettkarnevalen – under nytt namn

Alberga skola har ett stafettguld att försvara, även om det nu är första gången skolans namn finns med på startlistorna i Stafettkarnevalen. Den hette nämligen Boställsskolan förr, och för tre år sedan vann man lågstadieskolornas mixed stafett på 8x50 meter på hemmaplan i Alberga. Nu är skolan redo att upprepa bedriften på Olympiastadion.

Filippa Söderström har lämnat över stafetten till Enni Patronen som löper ankarsträckan för Alberga skolas flickor på 5x80 meter.
19.05.2022 13:01 UPPDATERAD 19.05.2022 22:15
Alberga skola i Esbo har satsat stort på uppladdningen inför Stafettkarnevalen och samarbetar med löptränaren Jannica Påfs-Jakobsson. Hon har under våren lett en löpskola för intresserade stafettdeltagare.
– Vi har köpt in den kompetensen utifrån, förklarar Fredrik Lindberg, klasslärare i årskurs 5, upplägget.
HBL hänger med på onsdagens generalrepetition i Alberga idrottspark, som ligger bara ett par stenkast ifrån skolcentret Monikko, där Alberga skola delar lokaler med Leppävaaran koulu och Kilon koulu.
Lucas Lagerblom växlar till Eino Maura på ankarsträckan i pojkarnas 5x80 meter. I bakgrunden syns Victoria Landsdorff.
Jannica Påfs-Jakobsson leder det sista träningspasset inför fredagens Stafettkarneval och tillsammans med löparna som ska springa 5x80 eller 8x50 meter mixed finslipar hon de viktiga växlingarna.
– Kom ihåg att starta när lagkompisen är precis vid tejpbiten. Om ni hinner ifatt varandra och måste bromsa före växlingen måste vi öka på antalet steg, säger löptränaren.

Med lokalbuss till Stadion

Alberga skola deltar i Stafettkarnevalen med sju lag och nästan trettio löpare. De flesta av dem har deltagit i löpskolan, som Jannica Påfs-Jakobsson har hållit på eftermiddagar efter skolan, så man kan lugnt säga att intresset för att få springa stafett har varit stort.
– Vi har satsat efter bästa förmåga, men våren var lång och ännu för ett par veckor sedan var gatorna häromkring osopade och det låg snö kvar på stadion efter vinterns skidspår, så det blir intensivt mot slutet. Vi åker bara med löparna till Helsingfors, det fanns ingen tid att samla ihop en hejarklack. Men fördelen med att åka med en liten grupp elever är att vi kan ta lokalbussen in till Helsingfors, det går faktiskt riktigt smidigt, säger Fredrik Lindberg.
Löptränaren Jannica Påfs-Jakobsson har fungerat som coach för Alberga skolas stafettlag under våren. Sonen Adrian Jakobsson får hjälp med spikskorna.

Semifinal målet

För de flesta av Alberga skolas elever är Stafettkarnevalen ett nytt och spännande äventyr, endast en handfull sexor har varit med förr och flera av dem har ett stafettguld hemma i medaljskåpet.
– Jag tyckte nog att det var jättespännande att springa här då, förra gången. Speciellt i finalen, där vi kom i mål långt före tvåan, så vi vann överlägset. Våra växlingar gick faktiskt perfekt då, berättar Filippa Söderström i årskurs 6.
Nu ska Filippa springa i flickornas 5x80 meter tillsammans med klasskompisen Therese Landsdorff, tvillingsystrarna Anni och Maija Kepsu samt Enni Patronen från årskurs 5.
De är ett sportigt gäng tjejer som på fritiden sysslar med bland annat redskapsgymnastik, taekwondo, basket och fotboll, så att springa snabbt ska inte vara något problem för dem. Det är växlingarna allt hänger på.
– Vi gör alla vårt bästa för att nå vårt mål, som är att komma vidare till semifinal, säger Söderström.
Filippa Söderström har erfarenhet av att vinna guld i Stafettkarnevalen. Nu försöker hon uppmuntra lagkamraterna att fokusera på växlingarna, men också att njuta av den unika karnevalsstämningen som hör till.
Flera av tjejerna ska också delta i gatustafetten tillsammans med skolans pojkar, men det har de inte tränat så mycket på.
– Då springer vi ut från Stadion, så det blir annorlunda. Där gäller det att inte tappa bort sig utan att hålla sig på den rätta rutten, vet Therese Landsdorff.
– I gatustafetten springer många lag samtidigt och det kan bli trångt vid växlingarna, så där gäller det att hitta sin egen lagkompis att växla till. Alla andra ropar säkert "här" för att hitta varandra, så vi borde kanske ropa "Alberga", föreslår Maija Kepsu.

Saknar maskot

Eftersom Alberga är en ny skola i stafettsammanhang har man fått skapa en del nya traditioner. Gamla Boställsskolan sprang alltid i röda T-tröjor, men nu vet flickorna berätta att Alberga skolas färg är blått, men vilken nyans av blått det blir är fortfarande oklart, för ingen av dem har ännu sett de nya tröjorna.
– Förra gången fick jag delta i inmarschen och bära skolans maskot, en nallebjörn klädd i våra färger. Men nu har vi ingen maskot ännu, säger Anni Kepsu lite bekymrat.
Också pojkarna har ett starkt femmannalag på startlinjen på fredag, då Eino Maura, Adrian Jakobsson och Martin Kähkönen till vardags tränar friidrott i Esbo IF. De satsar mest på löpgrenar, längdhopp och tresteg, så spikskor är ingen ny bekantskap för dessa pojkar.
Jonathan Lindholm och Milla Nyman överväger att löpa sina sträckor barfota, medan Saga Magnusson föredrar joggingskor på tartan.
– Vi siktar på semifinal och det ska vi nog klara av om alla gör sitt eget bästa, säger Eino Maura.
Killarna är medvetna om att en tappad stafettpinne kan grusa den målsättningen, men det är inte hela världen.
– Då är det bara att lyfta upp pinnen och fortsätta springa, säger Martin Kähkönen.
– Då måste vi kämpa på varandra, så att alla springer lite snabbare, säger Lucas Lagerblom, som faktiskt har redan sprungit på nyrenoverade Olympiastadion, på fräsplanen med fotbollskor på fötterna, för hans favoritgren är fotboll.
Coachen Jakobsson dyker upp och har synpunkter på deras stegmärken. Hon har tagit tid på de två senaste banvarven och har detaljer att finjustera.
– Vi ska nog få bort några sekunder ännu. Men det kommer att lyckas, alla springer lite fortare när det gäller. Och på Stadion är det lätt att få draghjälp av löpare från andra skolor, då det springer två killar framför er som ni ska hinna ifatt. Det gäller bara att orka vänta tills den egna lagkompisen närmar sig och inte rusa i väg när andra startar, påminner Jannica Påfs-Jakobsson.
Det blir en lyckad växling när Maija Kepsu räcker över stafettpinnen till Filippa Söderström på Alberga idrottsplan, samma arena där karnevalen ordnades senast det begav sig.

Stafettkarnevalen ordnas den 20–21 maj på Olympiastadion i Helsingfors. Tävlingarna börjar med inmarschen klockan 12.55 på fredagen och lördagens program startar klockan 8.30 med 4x100 meter för både pojkar och fickor i årskurs 7-9. Gratis inträde.

ANDRA LÄSER