Nicaragua undertecknar Parisavtalet

Nicaragua ska underteckna FN:s klimatavtal. Därmed är Syrien den enda nationen som står utanför, och den enda som gör USA sällskap om president Trump gör slag i saken och drar USA ur avtalet.

President Daniel Ortega säger att Nicaragua ska skriva på Parisavtalet.
Nicaraguas president Daniel Ortega säger att landet "inom kort" ska underteckna Parisavtalet, uppger nicaraguansk teve och press.
Nicaraguas motivering till att inte signera Parisavtalet 2015 var att det inte ålägger de rikare länderna att göra tillräckliga uppoffringar. Nu anser president Ortega ändå att Nicaragua ska vara med av lojalitet mot de länder som är mest sårbara och utsatta för klimatförändringen.
Över hälften av Nicaraguas energiförbrukning kommer från förnybara källor, och andelen ska öka till 90 procent till 2020, enligt BBC.
Därmed är president Bashar al-Assads regim i Syrien den enda som inte skrivit på Parisavtalet. USA skrev på då Barack Obama var president, men president Donald Trump tillkännagav i juni att USA ska dra sig ur avtalet. USA håller fortfarande dörren öppen för att "omförhandla villkoren".
Parisavtalets målsättning är att bromsa den globala uppvärmningen till högst 2 grader. Det bygger på ländernas egna löften. Sammantaget räcker löftena inte till för målet, men buden kan höjas efterhand.

ANDRA LÄSER